april 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Shell verschuift belastinggrondslag naar Engeland te midden van klimaatdruk en Nederlandse woede

Shell is van plan zijn hoofdkantoor naar het VK te verplaatsen, wat tot verontwaardiging in Nederland leidt. / Sergei Corbukin / Reuters

Shell is van plan zijn hoofdkantoor naar het VK te verplaatsen, wat tot verontwaardiging in Nederland leidt. / Sergei Corbukin / Reuters

Het energiebedrijf Shell wil zijn hoofdkantoor van Nederland naar het VK verplaatsen en “Royal Dutch” van zijn naam verwijderen, wat onderdeel was van een grote opschudding die de Nederlandse regering woedend maakte.

Shell, dat na de Brexit door Quasi-Guardeng, de Britse minister van Handel, werd omschreven als een “duidelijke blijk van vertrouwen in de Britse economie”, zou zijn topmanagers en, belangrijker nog, zijn fiscale woonplaats naar Groot-Brittannië overdragen.

Nederland zou op zijn beurt zijn grootste bedrijf, opgericht in 1890 bij de oprichting van de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij, verliezen en later fuseren met de Britse Shell Transport and Trading Company. Het bedrijf is sinds 2005 gevestigd in Den Haag.

“Dit komt voor ons als een onaangename verrassing. Het kabinet betreurt dit zeer”, schreef minister van Economische Zaken Steph Black op Twitter.

Lees verder:

Huidig ​​opleidingstraject ‘instabiel’

Diversificatie van bossen in Duitsland

Polen drong erop aan om migranten aan de grens met Wit-Rusland te helpen

“We zijn in gesprek met Shell over de impact van deze stap op banen, belangrijke investeringsbeslissingen en duurzaamheid. Ze zijn erg belangrijk”, voegde hij eraan toe.

Shell, dat maandag plannen aankondigde, zei dat de veranderingen “bedoeld waren om het concurrentievermogen van het bedrijf te versterken en zowel de levering van aandelen als de levering van de strategie te versnellen”.

READ  Global Blue Hydrogen Market Report tot 2031

Het benadrukte dit jaar in een uitspraak van de Nederlandse rechtbank dat “vereenvoudiging geen impact zal hebben”, waardoor de uitstoot van broeikasgassen van het bedrijf wordt verminderd, wat een groot succes is voor milieuactivisten.

De stap komt omdat het bedrijf onder toenemende druk staat van klimaatactivisten. ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds, zei vorige maand te stoppen met beleggen in alle fossiele brandstofbedrijven.

Daniel Lope, een aspirant-investeerder en oprichter van het in New York gevestigde Hedge Fund Third Point, nam in oktober een belang in de dop en riep op tot de ontbinding van het bedrijf, het verhogen van zijn koolstofarme investeringen en het meer bieden aan zijn aandeelhouders .

Shell zei ondanks de plannen trots te zijn op haar Engels-Nederlandse afkomst. / Robin Utrecht / ANP / AFP

Shell zei ondanks de plannen trots te zijn op haar Engels-Nederlandse afkomst. / Robin Utrecht / ANP / AFP

Over de geplande wijzigingen wordt op 10 december gestemd tijdens een aandeelhoudersvergadering in Nederland. Shell is sinds 2005 geïntegreerd in het VK met een Nederlandse fiscale woonplaats.

Volgens Shell-voorzitter Andrew McKenzie zullen de nieuwe voorstellen “onze aandelenstructuur normaliseren onder de belasting- en juridische jurisdicties van een land en ons concurrerender maken.

“Als gevolg hiervan zal de schaal beter gepositioneerd zijn om kansen te grijpen en een leidende rol te spelen in energieverandering”, voegde hij eraan toe.

Shell zei maandag in een verklaring dat het “trots is op zijn Anglo-Nederlandse afkomst en een belangrijke werkgever zal blijven met een significante aanwezigheid in Nederland”.

De Nederlandse premier Marc Rutte zag af van plannen om de dividendbelasting op grote bedrijven in 2018 af te schaffen, een beslissing die leidde tot de fusie van zijn consumentengoederengigant Unilever met zijn Nederlandse en Britse bedrijven om eind vorig jaar een volledig Britse entiteit te worden. . Na de Brexit won de Amsterdamse aandelenmarkt echter terrein in het financiële centrum van Londen.

READ  Vliegtuig Art - KLM Royal Dutch Airlines Boeing 787-9 op definitieve nadering van Chicago O'Hare International

De plannen en technologiedivisie van het bedrijf, de wereldwijde upstream- en geïntegreerde gasbedrijven en het Renewable Energy Center zullen in de hack zitten.

Aandelen in Amsterdam, Londen en New York blijven genoteerd, aldus het bedrijf.

Bron(nen): AFP