juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Recent nieuws: WeWork-verliezen zullen afnemen naarmate de vraag naar kantoorruimte toeneemt

BBVA, een Spaanse bank, heeft een veiling van 0,15 miljard dollar gelanceerd van 50,15 procent van de grootste bank van Turkije, Garanti, in termen van marktkapitalisatie, gebruikmakend van haar eigen recente verkoop van Amerikaanse activa die ze nog niet bezit.

De overnameprijs van 25,7 miljard TL (€ 2,25 miljard) vertegenwoordigt een premie van 34% ten opzichte van de gemiddelde prijs van Garanti-aandelen in de afgelopen zes maanden en BBVA heeft middelen gebruikt van netto $ 11,6 miljard uit de verkoop van haar Amerikaanse activa. Dit jaar PNC.

“De verkoop van onder meer de Amerikaanse dochteronderneming geeft ons de strategische optie om meer kapitaal te investeren in onze kernmarkten”, zegt Onur Genc, ​​CEO van BBVA die oorspronkelijk afkomstig was van Guarantee.

BBVA implementeert een plan om tot 10 procent van zijn belang terug te kopen in 3,5 miljard, een van de grootste in Europa.

De buy-out vindt plaats tegen een daling van de waarde van de Turkse lira, die het potentieel heeft om een ​​kwart van de euro te kopen dan in november 2014, waarbij BBVA ermee instemde 0,8 2 miljard te betalen voor 14,89 aandelen in Garanti. Het werd voltooid in 2015.

“De prijs is zeer aantrekkelijk voor de minderheidsaandeelhouders van Garanti BBVA”, zegt Carlos Torres, algemeen directeur van BBVA. “Turkije is voor ons een strategische markt en heeft een groot potentieel, ondanks kortetermijnschommelingen.”

Met meer dan 21.000 medewerkers en 1.000 vestigingen beweert Garanti de meest winstgevende bank van het land te zijn, met een rendement op het eigen vermogen van 19,3 procent en een non-performing loan ratio van 4 procent.

READ  Nederlandse fans 'blackface' op EK 2024

BBVA wordt sinds 2015 gecontroleerd door Garanti’s Group. Het kwam overeen zijn belang in 2017 te verhogen tot 49,85 procent.

BBVA verwacht dat de laatste voorgestelde transactie in het eerste kwartaal van volgend jaar zal worden afgerond na goedkeuring door de regelgevende instanties, wat de winst van de Spaanse kredietverstrekkers zal verhogen door de winst van Garanti volledig te integreren.

BBVA zei dat de transactie de winst per aandeel in 2022 met 13,7 procent zou verhogen.