juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

S10’s “De Diepte” hits # 1 in Nederlandse Top 40

Een week na deelname aan het Eurovisie Songfestival staat S10 met “De Diepte” op #1 in de Nederlandse hitparade. In de geschiedenis van de wedstrijd hebben slechts acht andere deelnemende inzendingen de top van het bord in de Top 40 behaald. “De Diepte” is de eerste niet-winnende Nederlandse inzending die deze prestatie heeft geleverd.

“De Diepte” volgt “Arcade”

De enige andere Nederlandse inzending die de #1 in de Top 40 haalt, is ‘Arcade’. De winnende inzending van Duncan Laurence 2019 bereikte zijn positie na het winnen van de wedstrijd in Tel Aviv. S10 stijgt naar # 1 in haar elfde week op de kaart en klimt op van de tiende positie vorige week.

In de geschiedenis claimden alleen Duncan Laurence en S10 de kroon in de Top 40. De andere acts om dit te bereiken zijn Sandie Shaw, Cliff Richard (met zijn beide songfestivalnummers), Vicky Leandros, Brotherhood of Man, Bucks Fizz en Nicole. Met die lijst betekent het dat “De Diepte” het eerste niet-winnende songfestivalliedje is dat op #1 staat sinds “Power To All Our Friends” in 1973.

Een miljoen streams op één dag

Streaming speelt een belangrijke rol in de Nederlandse hitparade en daar scoort S10 goed. Op de zondag na de Grote Finale werd “De Diepte” het eerste Nederlandstalige nummer in de Spotify-geschiedenis met meer dan een miljoen streams op één dag. Tegelijkertijd met het behalen van # 1 in de Top 40, de meest invloedrijke grafiek van het land, behaalde S10 ook # 1 in de Single Top 100.

Succes komt er zeker aan voor de 21-jarige Stien den Hollander na haar songfestivalavontuur. “De Diepte” is haar eerste solo-single die de hitparade haalt in haar thuisland, maar tegelijkertijd staat ze ook in de hitparades in België en IJsland.

READ  VS bemachtigen kwartfinale nadat Nederland Britten versloeg

“Space Man” de Alarmschijf

Het Songfestival-succes stopt niet bij alleen S10. Kalush Orchestra, de winnaars van Eurovisie 2022, komen de hitlijst binnen op # 38. “Space Man” van Sam Ryder staat nog niet in de hitparade, maar wordt binnenkort verwacht. De Britse inzending voor Turijn heeft de onderscheiding ontvangen van: Alarmschijf – de ‘alarmrecord’ van de week. De Alarmschijf is een weektitel die gaat naar ’the one to watch’. Eerdere singles uit 2022 die de onderscheiding ontvingen waren ‘Supermodel’ van Måneskin, ‘As It Was’ van Harry Styles en ‘Bones’ van Imagine Dragons.

De onderscheiding betekent dat “Space Man” de komende week extra zwaar op de Nederlandse radio te horen zal zijn. De geschiedenis suggereert dat Sam Ryder volgende week de hitparade zal betreden, na zijn immense succes in de UK chart.

Back to S10: Nederland eindigde voor de derde keer in zes edities op de elfde plaats bij de Grote Finale van Eurovisie. “De Diepte” was het eerste Nederlandstalige nummer dat de finale haalde sinds “Hemel En Aarde” in 1998. Destijds eindigde gastheer Edsilia Rombley in 2021 op de vierde plaats in Birmingham.

Kan S10 volgende week die eerste positie in de Top 40 vasthouden? Laat het ons weten! Blijf op de hoogte door te volgen ESCXTRA op Twitter, escxtra op Instagram en vind ons leuk Facebook pagina voor de laatste updates! Zorg er ook voor dat je ons volgt op Spotify voor de nieuwste muziek van je favoriete songfestivalacts.