juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Portugees-Deens-Nederlands consortium plant $ 1,1 miljard waterstoffabriek in Sines, Auto News, ET Auto

Zogenaamde groene waterstof, geproduceerd met behulp van hernieuwbare elektriciteit, wordt gezien als een belangrijke energiebron die de vervuiling door zwaar transport over lange afstanden, de staal- en chemische industrie en energieopwekking kan verminderen.

Door Sergio Gonçalves

LISSABON: De Portugese projectontwikkelaar Madoqua Renewables, de Deense fondsmanager Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) en het Nederlandse Power2X hebben donderdag plannen aangekondigd om 1 miljard euro ($ 1,09 miljard) te investeren in een groene waterstoffabriek in Portugal.

De eerste productie in de fabriek die zal worden gebouwd in de havenstad Sines, 150 km (93 mijl) ten zuiden van Lissabon, en zal worden aangedreven door wind- en zonneparken die parallel zullen worden gebouwd, wordt verwacht tegen 2025, zeiden ze in een uitspraak.

Zogenaamde groene waterstof, geproduceerd met behulp van hernieuwbare elektriciteit, wordt gezien als een belangrijke energiebron die de vervuiling door zwaar transport over lange afstanden, de staal- en chemische industrie en energieopwekking kan verminderen.

De bedrijven zeiden dat de fabriek een 500 megawatt elektrolyseur zou bevatten om 50.000 ton groene waterstof en 500.000 ton groene ammoniak per jaar te produceren.

De samenwerkingsovereenkomst wordt vrijdag formeel bezegeld en de licentieverlening zal naar verwachting eind volgend jaar worden afgerond. Tegen 2030 moet de fabriek op volle capaciteit zijn.

“Portugal is structureel goed gepositioneerd om een ​​leidende rol te spelen in de opkomende energietransitie in Europa”, zegt Rogaciano Rebelo, CEO van Madoqua Renewables, dat het consortium leidt.

De geproduceerde waterstof zal naar verwachting worden gebruikt door de lokale industrie, maar ook worden vervoerd door een pijpleiding die momenteel wordt ontwikkeld, in het bestaande aardgasnetwerk wordt geïnjecteerd of wordt verwerkt om groene ammoniak te maken voor export vanuit de haven van Sines, aldus de verklaring.

READ  Worstila gaat 25 MW Nederlandse batterij leveren - upgrade

Portugal’s grootste nutsbedrijf EDP en olie- en gasbedrijf Galp Energia zijn beide van plan om groene waterstoffabrieken te bouwen in hetzelfde industriële centrum van Sines.

Lees ook:

Door groene waterstof- en groene ammoniakcertificering te verstrekken, stelt TÜV Rheinland belanghebbenden in staat ervoor te zorgen dat ammoniak en waterstof geproduceerd uit regeneratieve bronnen een lagere uitstoot van broeikasgassen hebben dan conventionele waterstof of fossiele brandstoffen, aldus het in een verklaring.

De beursvennootschap heeft de richtprijs van RIL met 20% verhoogd tot Rs 3.253 per aandeel, en herhaalde zijn overwogen rating op het aandeel. De aandelen van RIL bereikten donderdag een hoogste punt in 52 weken op Rs 2765,50, een stijging van 1,73%.