april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse parlementariërs dringen er bij minister op aan om te beslissen over bouw kerncentrale – EURACTIV.com

Tweede Kamerleden hebben erop aangedrongen dat minister van Economische Zaken en Klimaat Rob Jetten bevestigt wanneer de bouw van de twee beloofde kerncentrales van start gaat.

Terwijl de Russische invasie van Oekraïne voortduurt, is het onderwerp van het vinden van alternatieven voor Russisch gas een prioriteit geworden. Sinds vorige week is het Russische aandeel van het Nederlandse gas verbruik lag op 15%. Europa als geheel zit op 34%.

Het kabinet heeft al gesproken over de toevoeging van kernenergie als aanvulling op zonne-, aardwarmte- en windenergie in Nederland.

Hoewel het kabinet de bouw van twee nieuwe kerncentrales heeft bevestigd, heeft het niet bevestigd wanneer de bouw zal beginnen.

Leden van de Tweede Kamer willen nu dat Jetten beslist over het bouwproces, aangezien de bouw van kerncentrales jaren kan duren. Volgens de Nuclear Energy Agency (NEA) kan het bouwen van een grote nucleaire eenheid duren vijf tot zeven jaar.

“We gaan nu de energietransitie versnellen om onze afhankelijkheid van Rusland te verminderen. Kernenergie is een van de belangrijkste technieken die nodig zijn voor de middellange termijn”, Silvio Erkens, een VVD-Kamerlid, vertelde de Telegraaf.

“Ik wil dat het kabinet snel beslissingen neemt over de locatie, de financiering en de rol van de overheid bij de bouw”, voegde hij eraan toe.

READ  Experts zeggen dat Nederlandse coronastrategie in strijd is met grondrechten