april 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse carolers willen antisemitisch paaslied blijven zingen – The Forward

(JTA) – Al zeker een eeuw zingen mannen uit Ootmarsum elk jaar een paaslied met antisemitische teksten.

En ondanks de protesten van een Nederlandse rabbijn zijn ze niet van plan te stoppen.

Het lied over Joden, getiteld ‘Christus is herrezen’, maakt deel uit van een traditie die teruggaat tot de 19e eeuw in Ootmarsum, ongeveer 130 kilometer ten oosten van Amsterdam. De lokale bevolking noemt de traditionele kerststoet “vlöggeln”; Op de eerste en tweede paasdag, die dit jaar op 17 en 18 april viel, zingen tientallen mannen meerdere keren per dag langs een uitgestippelde route.

In de liederen over Joden, waarvan de teksten worden gedrukt en verspreid onder voorbijgangers, hekelen de zangers ‘de Joden die met hun valse raad Jezus aan het kruis offerden’.

Het kerstlied wordt geleid door acht leadzangers die regenjassen dragen. De oudste van de acht mannen rookt een sigaar. Hij is de penningmeester van de groep en heeft de bijnaam ‘Judas’.

De eeuwenoude beschuldiging van zelfmoord tegen joden heeft geleid tot talloze gewelddaden tegen joden in Europa en daarbuiten. Volgens het christelijke evangelie verraadde Judas Iskariot Jezus, wat leidde tot zijn kruisiging.

De katholieke kerk beweerde in een document uit 1965 met de titel Nostra Aetate dat “de Joodse autoriteiten en degenen die hun voorbeeld volgden, aandrongen op de dood van Christus”, maar dat dit niet kan worden “aangeklaagd” tegen de Joden van vandaag of tegen alle Joden die tijdens de kruisiging in leven waren. .

READ  Uitslag WK Para Dressuur: Nederland wint teamgoud

Rabbi Lody van der Kamp, geboren in het oosten van Nederland, noemde de traditie “ondoorgrondelijk” in een woensdag gepubliceerd interview op de nieuwssite Tubantia.

“Het is mij een raadsel hoe de inwoners van Ootmarsum kunnen meezingen met deze kennis van de geschiedenis van hun stad”, waar vier Joden werden neergeschoten tijdens de Holocaust, zei hij.

Benaderd door Tubantia voor een reactie, zanger Jan Veldboer zei dat hij geen commentaar zal geven op het onderwerpbehalve om te zeggen: “We hebben er 40 jaar geleden ad nauseum over gesproken.”

Veldboer verwees naar een wijziging in de tekst in 1967, naar aanleiding van protesten van een advocaat uit Amsterdam. In 1968 werd het woord “Joden” veranderd in “mensen”, maar het jaar daarop keerden de originele teksten terug. Ze zijn tot op de dag van vandaag gewend.

Dit artikel oorspronkelijk verscheen op JTA.org.