april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Aantal Britten dat studeert aan Nederlandse universiteiten daalt met 24%

Er gaan de afgelopen jaren minder Britse studenten naar de Nederlandse universiteiten, dat cijfer is met 24 procent gedaald, blijkt uit gegevens van het internationale onderwijsbureau Nuffic.

In 2021 schreven in totaal 2.372 Britse studenten zich in aan een Nederlandse universiteit of hogeschool, goed voor 760 studenten minder voor het studiejaar, meldt SchengenVisaInfo.com.

Er wordt aangenomen dat hoge tarieven de oorzaak zijn van dergelijke tarieven, aangezien niet-EU-burgers die in het blok studeren, collegegeld van € 6.000 moeten betalen in vergelijking met EU- en Nederlandse studenten die in aanmerking komen voor een vergoeding van minder dan € 2.200.

Het aantal internationale studenten is echter gestegen, aangezien dat ongeveer 14 procent van alle studenten in Nederland uitmaakt, en dit studiejaar ook met 12 procent. Drie op de vier internationale studenten zijn EU-burgers, voornamelijk afkomstig uit Duitsland, Italië en Roemenië, terwijl Chinese studenten de grootste nationaliteit hebben onder niet-EU-studenten.

In het lopende studiejaar waren in het algemeen internationale studenten in Nederland goed voor 20 procent van de toelatingen tot universiteiten en hogescholen.

“In tegenstelling tot de groei van bijna alle andere landen, zag het VK in 2021-22 een grote daling in het aantal diplomastudenten dat het naar Nederland stuurde. Vergeleken met 2020-21 stonden er dit jaar bijna 25% minder Britse studenten ingeschreven in het Nederlandse hoger onderwijs”, het rapport van de Nuffic merkt op.

Volgens Erudera.com, het eerste door AI ondersteunde onderwijsplatform voor zoeken, ruim een ​​derde van de 54 aankomende studenten uit derde landen die van plan waren om in het VK te studeren, zou vanwege de Brexit, de officiële handeling van het VK dat de Europese Unie verlaat, voor Nederland als studiebestemming kiezen.

READ  Nederlandse renner Van Vleuten pakt gele trui tijdens Tour de France dames

Nederlandse universiteiten proberen het aantal internationale studenten echter terug te dringen, omdat de werkdruk te moeilijk is geworden om te beheren.

Eerder drong de voorzitter van UNL, Pieter Duisenberg, bij de overheid aan op het bieden van mogelijkheden om het aantal internationale studenten te beheersen.

“In het regeerakkoord zijn forse investeringen in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek opgenomen. Die moeten we nu gebruiken om de werkdruk te verminderen en de basis op orde te brengen. De verwachting is dat de studentenaantallen aan universiteiten de komende jaren blijven stijgen”, aldus Duisenberg.

Terwijl het aantal Britse studenten in het 27-natieblok daalt, is het aantal Britse staatsburgers dat EU-ingezetenen wordt, toegenomen in sommige landen, zoals Spanje. Onlangs maakten de autoriteiten bekend dat het aantal Britse onderdanen aanzienlijk was gestegen, vooral na de brexit.

Meer specifiek wonen er sinds 2020 176 procent meer Britse staatsburgers in Spanje, van 65.891 naar 181.585 inwoners.

Volgens gegevens van Statista is het aantal Britten dat Spaanse inwoners is geworden, gestegen met 9,5 procent, van 286.753 geregistreerd in 2019 tot 300.640 in 2020 en 313.975 in 2020 – wat neerkomt op een stijging van 9,5 procent.