april 26, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse vrouw en drie kinderen gedeporteerd uit Syrisch ISIL-kamp | Conflictnieuws

De door Koerden geleide regering in het noordoosten van Syrië heeft de groep zaterdag overgedragen aan een groep uit Nederland.

De door Koerden geleide regering in het noordoosten van Syrië heeft een Nederlandse vrouw, haar twee jonge zonen en een Nederlands meisje overgedragen aan Nederland die in een kamp woonden voor de families van ISIL (ISIS) militanten.

Een delegatie uit Nederland, onder leiding van speciaal gezant voor Syrië Emiel de Bont, verwelkomde de vier mannen zaterdag in de Koerdische administratieve kantoren in Kamishli.

De groep zal naar huis worden gebracht en Koerdische functionarissen zeggen dat de volwassen vrouw niet strafrechtelijk is vervolgd door hun regering.

De stap was een kleine stap in de richting van het oplossen van een complex probleem voor Europese en Midden-Oosterse landen – wat te doen met de duizenden burgers die naar ISIL-gebieden in Syrië en Irak reisden.

Op een persconferentie die voor de overdracht werd georganiseerd, zei De Bond dat de vier in een kleine nederzetting woonden, het Rose Camp, waar vaak westerse vrouwen en hun kinderen woonden die naar Syrië en Irak waren gereisd.

“Dit is een specifieke diplomatieke juridische taak die mijn regering heeft besloten op zich te nemen omdat de Nederlandse rechtbank in deze specifieke gevallen uitspraken heeft gedaan”, zei de Bond. Hij gaf geen verdere details over de vonnissen.

“We zijn hier om de rechtsstaat te dienen en te doen wat we kunnen om te helpen bij de juiste uitvoering van de wet”, zei hij.

‘Het gevaarlijkste kamp’

Het is de tweede keer dat Nederlanders zijn gedeporteerd uit kampen in het noordoosten van Syrië, waar sinds de nederlaag van de gewapende groep duizenden buitenlanders en Irakezen wonen. In juni 2019 zijn twee Nederlandse weeskinderen gedeporteerd.

READ  De Nederlandse dj Afrojack laat fans grooven bij zonsondergang in Goa -WATCH

Europese landen zijn terughoudend om hun landgenoten die in dergelijke omstandigheden leven terug te sturen. De leden van de groep hebben niet genoeg bewijs om het te proberen, of zijn bang dat ze banden zullen onderhouden met IS.

Een Nederlandse rechtbank oordeelde vorig jaar dat de autoriteiten de deportatie van een groep van 23 Nederlandse vrouwen en hun 56 kinderen die momenteel in Noord-Syrië vastzitten, niet mogen afdwingen. Experts zeiden dat er uitzonderingen zouden zijn voor individuele gevallen.

Ongeveer 220 van dergelijke kinderen van Nederlandse afkomst wonen in Syrië of Turkije, van wie 75 procent jonger is dan vier jaar en geboren is uit in Nederland geboren ouders in de regio.

Syrisch-Koerdische functionarissen, die deel uitmaakten van een internationale coalitie die ISIL bevochten tot de val van het zelfbenoemde “kalifaat” in maart 2019, zeggen dat de kampen waar meer dan 70.000 ISIL-familieleden verblijven een veiligheidsrisico en een last vormen. De Koerden vechten nog steeds tegen de militanten en vrezen dat er enkele actieve ISIL-leden in de kampen zijn.

“De internationale gemeenschap moet haar verantwoordelijkheid nemen om deze militanten voor het gerecht te brengen en hun onderdanen te repatriëren”, zei de Syrisch-Koerdische functionaris Abdulkarim Omar.

Hij vroeg om hulp bij het beheer van een ander kamp, ​​het grote, uitgestrekte Al-Hole, dat hij ‘het gevaarlijkste kamp ter wereld’ noemde.

Hulporganisaties beschreven de erbarmelijke situatie in al-Hole terwijl de Syrisch-Koerdische autoriteiten worstelden om de controle onder controle te krijgen en het aantal moorden toenam. Er wordt aangenomen dat ze zullen worden uitgevoerd door ISIL-aanhangers als straf tegen degenen die afwijken van de ideologie van de groep.

READ  Is wandelen een nieuwe levenspassie? The Washington Post denkt van wel

Duizenden worden opgesloten en formele juridische procedures en processen worden zelden gevoerd.