juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse vredesactivist Mient Jan Faber sterft op 81-jarige leeftijd; zijn campagne “heeft bijgedragen aan de val van de Berlijnse muur”

Nederlandse vredesactivist Mient Jan Faber

Foto: AP

De Nederlandse vredesactivist Mient Jan Faber, die in de jaren tachtig bekendheid verwierf als leider van de nucleaire ontwapeningsbeweging in Europa, is zondag op 81-jarige leeftijd overleden, meldt de organisatie PAX.
“Het belang van Mient Jan Faber ging verder dan zijn rol in het hart van de Nederlandse pacifistische beweging”, zei PAX in een verklaring.
“Tijdens de jaren tachtig was de heer Faber een van de onbetwiste leiders van de Europese pacifistische beweging”, staat in een verklaring.

De campagne “heeft bijgedragen aan de val van de Muur”, aldus PAX, die voortkomt uit de militante christelijke vredesvereniging IKV die Faber leidde.

De Nederlander had de Nederlandse regering en zelfs de NAVO onvermoeibaar onder druk gezet om tot nucleaire ontwapening te komen, en protesten georganiseerd die honderdduizenden mensen naar Nederland hadden getrokken.
Faber werkte ook samen met de Tsjechische schrijver Vaclav Havel, die na de val van het communisme de eerste democratisch gekozen president van Tsjechoslowakije en later president van Tsjechië werd.

De Nederlandse pacifist was later betrokken geweest bij de campagne voor ‘waarheid en gerechtigheid’ voor nabestaanden van de slachtoffers van het bloedbad in Srebrenica tijdens de oorlog in Bosnië.

De enclave was in 1993 uitgeroepen tot VN-veilige zone en stond in principe onder bescherming van een bataljon van 200 Nederlandse vredestroepen.

Nederland was medeverantwoordelijk voor het bloedbad.

READ  Manchester United onderzoekt huurovereenkomst voor Burnley's Nederlandse aanvaller Wout Weghorst | Transfercentrum nieuws