april 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Het in Nederland gevestigde QDI Systems haalt € 1,3 miljoen binnen voor het produceren van hoogwaardige röntgenfoto’s met lage straling; hier is hoe

Groningen, in Nederland gevestigd QDI-systemeneen startup die beeldvormingsapparatuur ontwikkelt op basis van kwantumdots voor medische röntgentoepassingen, heeft aangekondigd dat het € 1,3 miljoen heeft opgehaald in een nieuwe financieringsronde.

De ronde werd geleid door het in Helsinki gevestigde Maki.vc, een VC-bedrijf in een vroeg stadium dat samenwerkt met diepgaande technologie en merkgedreven bedrijven. Nederlandse durfkapitaalonderneming Carduso hoofdstaddat beweert een belangrijke rol te spelen bij het toevoegen van waarde en het transformeren van kennis in winstgevende technologiebedrijven, nam ook deel aan de ronde.

Salesforce-rapport over de digitale vaardigheden van de Nederlandse beroepsbevolking

Heeft de Nederlandse beroepsbevolking alle digitale vaardigheden onder de knie? Er achter komen

Heeft de Nederlandse beroepsbevolking alle digitale vaardigheden onder de knie? Er achter komen Laat minder zien

Artem Shulga, die is gepromoveerd in kwantumdots en in 2019 QDI Systems heeft opgericht, zegt: “Met deze investering is QDI Systems klaar voor de volgende stap om de technologie verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.”

investeerders

Carduso Capital en RuG Ventures hadden in mei 2021 al geïnvesteerd in QDI Systems. Met de eerste investeringsronde kon het bedrijf zijn eerste laboratorium opzetten, zijn patenten versterken en zijn R&D-team completeren.

Koos Koops, Partner bij Carduso Capital: “We zagen de potentie van quantum dot-technologie al in een vroeg stadium en hadden het volste vertrouwen in het team. Met deze nieuwe investering gaat QDI Systems de volgende fase in.”

Maki.vc’s partner, Paavo Räisänen, voegt toe: “De oplossing van QDI is een schoolvoorbeeld van baanbrekende technologie met meerdere voordelen: betere beeldkwaliteit met lagere stralingsdoses, terwijl het productieproces wordt vereenvoudigd en minder giftige materialen worden gebruikt. Hoewel het bedrijf nog in de kinderschoenen staat, heeft het al indrukwekkende tractie en feedback gegenereerd van grote industriële bedrijven, waarvan sommigen hebben verklaard dat dit de beste nieuwe technologie is die ze in tien jaar hebben gezien. ”

READ  Deze dag in de geschiedenis, 3 juni 2022 - “Nederlandse Haven”

“Een revolutie in medische beeldvorming”

QDI Systems, opgericht in 2019 door Artem Shulga, zegt dat het een hightech startup is en een spin-off van het Zernike Institute for Advanced Materials, Rijksuniversiteit Groningen. Het bedrijf heeft een technologie ontwikkeld op basis van nanomateriaal: quantum dots. Dit materiaal zet fotonen op een effectieve manier om in elektronische signalen.

Quantum dots (QD’s) zijn kleine, in een oplossing verwerkbare halfgeleider nanodeeltjes. Deze klasse van materialen ontstond een paar decennia geleden, maar verscheen pas onlangs in commerciële producten op de massamarkt.

Wanneer quantum dots worden gebruikt voor röntgenonderzoek, kunnen ze een hogere beeldkwaliteit creëren bij lagere stralingsdoses. De technologie zal naar verwachting een ‘enorme’ impact hebben op procedures als mammogramscreening en diagnostiek. Het bedrijf zegt dat op lood gebaseerde kwantumdots een van de hoogste röntgenverzwakkingscoëfficiënten hebben vanwege 85 procent massafractie lood in de conversielaag. Een filmdikte van 100 um is voldoende om> 95 procent fotonen te absorberen die voor mammografie worden gebruikt.

“Als je een hoge dosis gebruikt, wordt de beeldkwaliteit beter. Maar omdat straling ook slecht is voor het lichaam, is dit een lastige afweging. Onze quantum dot-technologie maakt het mogelijk om röntgenbeelden te maken met een hogere beeldkwaliteit, maar met een lagere dosis röntgenstralen. Het is beter voor de patiënt en beter voor de diagnose’, zegt Shulga.

Volgens een verklaring van QDI Systems heeft de kwantumpuntbenadering de interesse gewekt van prominente spelers in de sector, zoals Teledyne DALSA, een fabrikant van dynamische digitale röntgendetectoren met lage dosis. Hun producten worden voornamelijk gebruikt in realtime medische zorgtoepassingen zoals chirurgie en extra orale tandheelkunde.