mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zelenskyy begrijpt Nederlandse twijfels over EU-kandidatuur niet

Volodymyr Zelenskyy heeft weinig begrip voor de terughoudendheid van Nederlandse politici over het Oekraïense lidmaatschap van de Europese Unie. In een interview met Nieuwsuur zei de Oekraïense president dat hij vindt dat er genoeg steun voor is onder de bevolking. Hij is van mening dat de kandidatuur een belangrijk signaal zou zijn dat de EU Oekraïne steunt. “De mensen steunen ons.”

Zelenskyy vertelde de actualiteitenrubriek dat hij deze kwestie donderdag had besproken met de Nederlandse premier Mark Rutte. “Ik zei heel openlijk: als je denkt dat er geen plaats is voor ons in de EU, dan moet je dat duidelijk zeggen.”

De premier antwoordde dat Oekraïne eerst een aantal stappen zal moeten doorlopen, wat Zelenskyy ziet als een buiging voor de Nederlandse politiek. “Ik begrijp ook dat hij in een lastige splitsing zit, omdat de politieke meningen in Nederland verschillen.”

Volgens de Oekraïense president zijn er geen goede redenen om het kandidaatlidmaatschap van het land te weigeren. Hij zette vraagtekens bij onderzoeken naar de mate van corruptie in zijn land en leek zichtbaar geïrriteerd over vragen van interviewster Mariëlle Tweebeeke hierover.

Zelenskyy betwijfelde ook of het vele jaren, zo niet decennia, zou duren voordat het EU-lidmaatschap in beeld komt, zoals onder meer Rutte zei. “Ik heb ook gehoord dat Poetin Oekraïne binnen drie dagen zou bezetten.” Hij zinspeelde op een onderschatting van hoe snel Oekraïne zich kan ontwikkelen. “Er zijn hervormingen die we nog moeten en willen doorvoeren. En dat doen we niet voor de EU, maar voor onszelf”, zei Zelenskyy.

READ  Nederlandse rechtbank veroordeelt Britten voor 'vulgair' vliegtuiggevecht