april 1, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kunnen Dutch Bros terugveren?

Aandelen van Nederlandse Broers (BROS 7,53%) zakte bij de opening maar liefst 41% en rekende af met een verlies van 26% voor de dag na het winstrapport over het eerste kwartaal op donderdag. Dus wat gebeurde er?

De investeringsgemeenschap had moeite met het verteren van het nieuws dat de inflatie van arbeid en grondstoffen grote schade aanricht aan de bedrijfsresultaten. Omdat het een belangrijke input is, troffen de zuivelprijzen Dutch Bros hard toen ze in maart 25% stegen. Erger nog, het bedrijf zei dat de verkoop vanaf half maart een neerwaartse trend vertoont, omdat hogere gasprijzen een effect hebben op het discretionaire inkomen.

Dutch Bros erkende dat deze druk voor een langere periode een overhang zou kunnen blijven, wat niet goed werd ontvangen door investeerders. De inkomsten daalden en bleven achter bij de verwachtingen, aangezien Dutch Bros te maken had met de eerder genoemde piek in de zuivelindustrie en de gestegen arbeidskosten, plus de hogere kosten van de winkelopeningen.

We bevinden ons in een marktomgeving waar dit soort resultaten en vooruitzichten veel beleggers zullen afschrikken. Maar als we uitzoomen, zijn er ook genoeg positieve punten en de langetermijnbeleggingsthesis ziet er nog steeds goed uit. De uitverkoop van 26% lijkt een overdreven reactie en Dutch Bros is een sterke kandidaat voor een bounce-back.

Bron afbeelding: Getty Images.

Aantal winkels en omzet blijven groeien

Langetermijninvesteerders kopen Dutch Bros voor het toekomstige winkelgroeipotentieel, dat intact blijft. Het bedrijf groeide in het eerste kwartaal met 34 vestigingen (39 nieuwe openingen minus de sluiting van vijf franchisewinkels). Met in totaal 572 locaties heeft Dutch Bros nu 26% meer winkels dan vorig jaar, en het breidt het aantal winkels de afgelopen vijf jaar uit met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 36%. Starbucks (SBUX 8,15%) heeft meer dan 15.000 locaties in de Verenigde Staten, dus zelfs met de snelle uitbreiding tot nu toe en het doel van 4.000 locaties, heeft Dutch Bros nog veel startbaan voor de boeg.

READ  "De Nederlandse regering staat Novak Djokovic toe om te komen en wij zullen die richtlijnen volgen."

Dutch Bros breidt ook zijn geografische voetafdruk verder uit dan ooit tevoren en verplaatst zich voor het eerst ten oosten van de Mississippi door een locatie te openen in Nashville, Tennessee. Het bedrijf volgde dit al snel met meerdere andere openingen in de omgeving van Nashville, gebruikmakend van zijn strategie om merkbekendheid in een gebied op te bouwen. De helft van de 34 nieuwe openingen was in Texas en Oklahoma, dus het bedrijf blijft zijn horizon uitbreiden buiten zijn thuisbasis aan de westkust. CEO Joth Ricci zegt dat deze nieuwe locaties de verwachtingen overtreffen en “ons optimisme bevestigen voor verdere ontwikkeling terwijl we van west naar oost verhuizen.”

Naast de groei van het aantal winkels, groeit het bedrijf ook de omzet in een wonderbaarlijk tempo. De omzet steeg van $ 99 miljoen in het eerste kwartaal van 2021 tot $ 152 miljoen in dit kwartaal, wat neerkomt op een indrukwekkende stijging van 53,5% op jaarbasis.

Opgroeien met Dutch Bros.

Uiteindelijk heeft Dutch Bros een mooie toekomst vanwege het boeiende groeiverhaal van de eenheden en de unieke demografie van haar kernklantenbestand. Het bedrijf constateert dat ongeveer 55% van zijn klanten jonger is dan 25 jaar. Dutch Bros maakt verbinding met dit jongere cohort van klanten met zijn koude brouwsels en ijskoffie, en zijn uitgebreide selectie van Dutch Bros Rebel-energiedranken die worden geleverd in een eclectische mix van smaken en namen zoals Fire Lizard, Laser Cat en OG Gummybear.

Dutch Bros zegt ook dat het ’s middags meer verkeer ervaart dan’ s ochtends, dus het verschilt van de typische koffieketen waar klanten langskomen om een ​​kopje koffie te halen op weg naar hun werk. Naarmate de jongeren die van Dutch Bros genieten ouder worden, zullen ze waarschijnlijk met het merk meegroeien en kunnen ze Dutch Bros opnemen als onderdeel van hun ochtendroutine wanneer ze het personeelsbestand betreden.

READ  Nederlandse AFM-functionaris bereidt zich voor op verbod op digitale valutaderivaten in de detailhandel

Is Dutch Bros een koopje?

De uitverkoop van de aandelen van Dutch Bros zou de koopkans kunnen zijn waar geduldige langetermijnbeleggers op hebben gewacht om deel uit te maken van dit boeiende groeiverhaal. De enorme groei van het aantal eenheden waarop het bedrijf zich richt en waar het op uitvoert, en zijn sterke positie bij jongere consumenten, maken het een koopje voor de lange termijn.