juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse vraag naar hogere financiële tarieven en inkoop van DC-conversiebrandstof |  Nieuws

Nederlandse vraag naar hogere financiële tarieven en inkoop van DC-conversiebrandstof | Nieuws

Nederlandse pensioenfondsen, die niet willen overstappen op een regeling met beperkte premie (DC), overwegen volgens marktwaarnemers steeds vaker opties voor verdiensten te kopen. Aankopen zijn een optie geworden voor een groot aantal pensioenfondsen, aangezien de financiële tarieven de afgelopen 18 maanden aanzienlijk zijn gestegen.

“Aankopen worden altijd overwogen wanneer pensioenfondsen hun opties voor de toekomst afwegen”, zegt Dan Kleinlook, partner bij Sprenkels & Versuran (S&V) Consulting.

“Maar de laatste jaren stond de koopoptie bijna nooit op de shortlist. Dat is nu duidelijk anders”, zegt Kleinlook, die het pensioenfonds adviseert over pensioenwijziging.

Kleinlook ziet twee redenen voor de populariteit van aankopen. Ten eerste zijn de financiële tarieven aanzienlijk gestegen als gevolg van overbevolking en hoge rentetarieven.

Vandena van der Meir, een consultant bij Monte & Partners, vertelde eerder dit jaar aan Pentagon Pro, een handelspublicatie: “Als een fonds een financiële ratio heeft van meer dan 120%, kan het voor de verzekeringsmaatschappij verdienen met een gegarandeerde index.”

Medio 2020 hadden slechts 15 fondsen een dekkingsgraad van minimaal 120%. Dat aantal is in september van dit jaar opgelopen tot 44.

Pensioen Fonds Financiële verhouding
கல்பம் 181
Geval 179.5
Kring RBS (Ashmia) 139,6
Bisdommen 139,4
Zal worden gegeven 138,6
Verbetering (Unilever) 137
MSD 136,8
GPS 134,9
ING 134,9
IBM Nederland 134,4
Medische professionals 132.5
ABN Amro Bank 132.2
Kring Comores (Ashmia) 132.1
Delta Lloyd 128.9
Robeco 128
Avery Tennyson 127.1
Aon Group Nederland 125,4
dinsdag 125,3
Jager Rosenberg 125.1
nietjes 124.6
Rijn en Binnenvaart 124.2
DHL Nederland 124,1
Dove Experts Circle (Stap) 124,1
Nederlandse Bank 124
Will Nimizer 124
Sport Financiën 123.9
Honeywell 123.4
Groda 123,3
Netloyd 123,3
Pensioenfonds Cirkel 1 (Ashmia) 122.6
KLM vliegend personeel 122.4
AVEBE 122.3
Grasveld 122.3
Bensura 121.8
KPN 121,7
Metro 121,7
Philips 121,7
Acme 121.5
Deutsche Bank Nederland 121.5
Schelp 121.4
Iemand uit Nederland 120,7
Wobak 120.1
Publieke bibliotheken 120
Thales 120
READ  Koop een Staub Dutch kachel voor minder dan $ 200

Door de toegenomen concurrentie op de inkoopmarkt wordt kopen voor pensioenfondsen aantrekkelijker.

Kleinlook zei: “Tot voor kort was NN Group het enige bedrijf dat je aankopen aanbood. Nu zijn ook bedrijven als Zwitserleven en Lifetri op de markt gekomen. Dit leidde tot hogere concurrerende prijzen. Een pensioenfonds kan nu meer waar voor zijn geld krijgen dan ooit tevoren.

Pensioenwijziging

Maar de belangrijkste stimulans voor meer interesse in aankopen is de pensioenwijziging.

“Ik vraag me af of elk fonds buiten de top-30 in zijn huidige vorm wil blijven. Ik vraag me af of ze geen gewichtige opties kopen”, zegt Tobias Bastian, partner bij S&V.

Verzekeraars NN, Zwitserleven en Lifetri zien allemaal een sterke stijging van de kooprente op pensioenfondsen. Samen met Aegon – dat niet reageerde op een verzoek om commentaar – zijn deze bedrijven de belangrijkste spelers op de Nederlandse inkoopmarkt.

“De afgelopen twee maanden is de inkoopmarkt toegenomen”, zegt de CEO van NN. Leven en pensioenen, zei Leon von Wright vorige maand in een gesprek met analisten.

Er is veel vraag naar Zwitserleven en Lifetri. “We merken dat veel fondsen door de pensioenwijziging nadenken over hun toekomst”, zegt Lennaert van Anken, directeur van Zwitserleven. “Alle fondsen bevinden zich op een kruispunt. Zullen ze wijzigingen aanbrengen in het nieuwe systeem en verhuizen naar DC of blijven ze binnen het huidige systeem en gaan ze naar gegarandeerde rechten?”

Toen de pensioenovereenkomst in 2019 afliep, is het aantal aanvragen voor aankoopvoorstellen “bijna verdubbeld”, zegt Philip Witz, directeur van de bibliotheek.

“We hebben ons steentje bijgedragen door gepensioneerden te laten zien dat ze gepensioneerden een keuze kunnen bieden tussen garanties op basis van garanties en overstappen op DC.

READ  Groenterestjes 'goud' voor Nederlandse ondernemer Ad van Vugt

Wits of Lifestyle is een relatief nieuwe verzekeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in aankopen, met een inkooppijplijn van -40-50 miljard.

“Het overweegt 10 tot 20 pensioenfondsen te kopen, maar al deze fondsen bevinden zich in verschillende stadia van werking.

Volgens een recent onderzoek van toezichthouder DNB zal naar verwachting minimaal 70% van de pensioenfondsen verdienen voor het DC-systeem. Dit zou impliciet de mogelijkheid om die fondsen te kopen uitsluiten.

Voor Van Anken van Zwitserleven ligt dat cijfer 70% hoger dan verwacht. “Ik weet niet hoe de DNP tot deze conclusie is gekomen. Maar ik denk dat veel fondsen op dit moment nog niet weten waar ze terecht zullen komen. Ik verwacht dat er uiteindelijk minder geld naar het nieuwe DC-systeem zal vloeien dan dit onderzoek suggereert.”

Lifetri’s Wits neemt de resultaten van het onderzoek met een korreltje zout. Hij zei: “Ik herken in de markt niet dat 70% van de fondsen verandering wil creëren. Wat ik erken, is dat veel fondsen nog geen beslissing hebben genomen tussen het maken van een wijziging of het doen van een aankoop.

Bedrijfsprogramma’s

Bedrijfspensioenregelingen zijn een soort fonds dat kan worden aangekocht of uitgefaseerd, met de mogelijkheid om de pensioenrechten van de gepensioneerde over te dragen aan de verzekeraar. Nederlandse gemeenschapspartners zijn fel gekant tegen de overnames, die ze vorige week nog eens bevestigden. Hierdoor zijn de aankopen voor afdelingsprojecten niet in lijn met de verwachtingen.

De toegezegd-pensioenrechten (DB) in bedrijfspensioenregelingen liggen momenteel dichter bij die van verzekerde DB omdat ze vaak impliciete of expliciete garanties bevatten, bijvoorbeeld de verplichting om financiële gaten te dichten.

READ  Winnaars Nederlandse Shopping Awards 2022

Hij zei: “Wat sectorale plannen betreft, worden de risico’s volledig gedragen door het pensioenfonds, terwijl werkgevers een deel of de meeste van deze risico’s nemen voor bedrijfsplannen.”

De meest recente koopovereenkomsten zijn onder meer kleine bedrijfspensioenfondsen zoals de Alliantie en kredietverzekeraar Atradius. Maar ook grote bedrijfsprojecten zijn geïnteresseerd, zei Witz. “Momenteel praten we over de aankoop van een van de grootste corporate projecten van Nederland.” Witz weigerde de naam van het fonds in kwestie te noemen.

Von Anken verwacht dat de pensioenwijziging de consolidatie van ondernemingspensioenfondsen zal versnellen. “Het zou me niet verbazen als er op een gegeven moment geen bedrijfsplannen waren.”

Aan het einde van het derde kwartaal van 2021 waren in Nederland 129 corporate projecten operationeel.

Bastian van S&V gelooft niet dat bedrijfsplannen (bijna) uit het Nederlandse pensioenlandschap zullen verdwijnen. “Het hebben van een bedrijfspensioenregeling is niet alleen een financieel concept. Sommige bedrijven geven er de voorkeur aan om hun eigen plan te hebben.

Maar het lijkt onvermijdelijk dat de pensioenwijziging de integratie zal versnellen. Volgens het eerder genoemde DNB-onderzoek is het de bedoeling dat 20% van de pensioenfondsen wordt ontbonden tegen het einde van de pensioentransitie in 2027. De meeste van deze fondsen zijn bedrijfspensioenregelingen.

Klik hier om de digitale editie van het laatste nummer van IPE te lezen.