mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse universiteiten gelasten personeel hun banden met Joodse en Israëlische groepen te onthullen

JTA – In opdracht van een pro-Palestijnse organisatie waarvan critici zeggen dat ze antisemitisch is, instrueren bestuurders van meer dan een dozijn Nederlandse universiteiten hun personeel om hun interacties met Israëlische en Joodse organisaties te vermelden.

Het bevel volgde op een verzoek dat vorige maand door The Rights Forum, een pro-Palestijnse belangenorganisatie, naar de kantoren van meerdere universiteiten werd gestuurd. De universiteiten verzamelen de informatie omdat het verzoek van de groep is gecertificeerd als wat in Nederland bekend staat als een WOB-verzoek, dat wil zeggen een vraag die door het openbaar ministerie is gecertificeerd op grond van een wet op de vrijheid van informatie uit 1991 en bindend is voor openbare of door de staat gefinancierde organisaties.

Het is onduidelijk of de universiteiten het volledige verzoek zullen invullen door de informatie door te geven aan The Rights Forum.

In het verzoek stelt Gerard Jonkman, directeur van The Rights Forum, schreef dat hij op grond van het WOB-verzoek documenten of informatie zoekt over “Institutionele banden met Israëlische universiteiten, instellingen en bedrijven en met organisaties die steun voor de staat Israël uitdragen.”

Onder de tientallen entiteiten die Jonkman opsomt, bevinden zich Elbit, de Israëlische producent van wapens en verdedigingssystemen, Christians for Israel, en een rechtse, pro-Israëlische Nederlands-Joodse vereniging.

Maar de lijst bevat ook reguliere Joodse entiteiten uit Nederland en daarbuiten die zichzelf niet als Israëlisch definiëren of zich uitsluitend op Israël richten.

READ  Nederlandse burgers waarschuwden tegen reizen naar Israël of Koerdistan vanwege de spanningen tussen Iran en Israël

Tot die groepen behoren de Anti-Defamation League, het Centraal Joods Bestuur van Nederland, de International Holocaust Remembrance Alliance, B’nai B’rith en zelfs het kantoor van de Nationale Coördinator voor de Bestrijding van Antisemitisme van de Nederlandse regering, onder leiding van Edo Verdonner, wie is joods.

Berichten over de lijst in het NIW, het Nederlands-Joodse weekblad en andere publicaties leidden tot felle veroordelingen van Joodse groepen en gemeenschapsleiders tegen The Rights Forum. De groep is mede opgericht door Dries van Agt, een voormalig premier van Nederland die vaak wordt beschuldigd van het verspreiden van antisemitische ideeën (waaronder in 2017 door Het Centraal Joods Bestuur van Nederland), hoewel hij zegt dat deze beschuldiging bedoeld is om zijn kritiek op Israël het zwijgen op te leggen.

“De duidelijke gevolgtrekking is dat er een schimmige zionistische/joodse kliek opereert in het Nederlandse universitaire systeem. Dit riekt naar antisemitisme, maar gezien de reputatie van deze groep komt het mij niet als een verrassing”, zei opperrabbijn Binyomim Jacobs woensdag in een verklaring.

“Wat me echt zorgen baart, is het aantal universiteiten dat zo voldeed aan zo’n transparant antisemitisch verzoek. Het herinnert ons eraan dat de meeste burgemeesters tijdens de bezetting hebben meegewerkt om de namen van hun Joodse burgers aan de Duitsers door te geven”, voegde Jacobs eraan toe.

Het Rechtenforum heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek van het Joods Telegrafisch Agentschap om op de kritiek te reageren.

Van Agt beschuldigde onlangs Israëlische kolonisten van het routinematig vergiftigen van hun Palestijnse buren, wat critici ertoe bracht te zeggen dat hij middeleeuwse antisemitische bloedsprookjes nieuw leven inblies.

READ  Nederlandse huizenprijzen volgend jaar met 3% dalen; Voor velen nog onbetaalbaar: de Rabobank

In 2008, hij vergeleek Israël met nazi-Duitsland en sprak op een bijeenkomst in Rotterdam met een televisietoespraak van een leider van Hamasde Palestijnse groep beschouwd als een terroristische organisatie door de Verenigde Staten, Israël en anderen.

Van Agt heeft ook gezegd: dat de Joden “een stuk land hadden moeten krijgen” in Duitsland in plaats van Israël. In 2017 prees hij de PvdA omdat ze “goed is voor de Palestijnen ondanks de sterke Joodse lobby” in haar gelederen, aldus de Centraal Joods Bestuur van Nederland. En als minister van Justitie in de jaren ’70, hij noemde zijn “Arische” wortels bij het uitleggen van zijn plan om vier nazi-oorlogsmisdadigers om gezondheidsredenen gratie te verlenen.

De klimaatcrisis en verantwoorde journalistiek

Als milieuverslaggever van The Times of Israel probeer ik de feiten en wetenschap achter klimaatverandering en aantasting van het milieu over te brengen, het officiële beleid dat onze toekomst beïnvloedt uit te leggen en te bekritiseren, en Israëlische technologieën te beschrijven die een deel van de oplossing kunnen vormen.

Ik ben gepassioneerd door de natuurlijke wereld en ontmoedigd door het akelige gebrek aan bewustzijn van milieukwesties dat wordt getoond door het grootste deel van het publiek en politici in Israël.

Ik ben er trots op mijn steentje bij te dragen om de lezers van Times of Israel goed op de hoogte te houden over dit essentiële onderwerp – dat beleidsverandering kan en zal bewerkstelligen.

Uw steun, door lidmaatschap van De Times of Israel-gemeenschap, stelt ons in staat ons belangrijke werk voort te zetten. Zou jij vandaag lid worden van onze Community?

READ  Man City-eigenaren City Football Group sluiten deal om de Nederlandse club NAC Breda te kopen en ze naar ELF over de hele wereld te brengen

Dank u,

Sue SurkesMilieuverslaggever

Word lid van de Times of Israel Community

sluit je aan bij onze gemeenschap

Al lid? Log in om dit niet meer te zien

Jij bent serieus. Dat waarderen wij!

Dat is waarom we elke dag naar ons werk komen – om kritische lezers zoals jij te voorzien van onmisbare berichtgeving over Israël en de Joodse wereld.

Dus nu hebben we een verzoek. In tegenstelling tot andere nieuwsuitzendingen hebben we geen betaalmuur opgehangen. Maar aangezien de journalistiek die we doen kostbaar is, nodigen we lezers voor wie The Times of Israel belangrijk is geworden uit om ons werk te steunen door lid te worden van De Times of Israel-gemeenschap.

Voor slechts $ 6 per maand kunt u onze kwaliteitsjournalistiek helpen ondersteunen terwijl u geniet van The Times of Israel RECLAMEVRIJevenals toegang tot exclusieve inhoud die alleen beschikbaar is voor leden van de Times of Israel Community.

sluit je aan bij onze gemeenschap

sluit je aan bij onze gemeenschap

Al lid? Log in om dit niet meer te zien