juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse tiener als onderdeel van Blue Origin’s eerste passagiersruimtevlucht

Een 18-jarige staat op het punt de jongste persoon in de ruimte te worden, een raket te maken met een luchtvaartpionier en een 82-jarige te worden.

Blue Origin maakte donderdag bekend dat de Nederlandse zoon van een andere veilingmeester aan boord komt, die dinsdag de veilingwinnaar van 28 miljoen dollar vervangt door oprichter Jeff Bezos. Het bedrijf zei dat Oliver Timon de eerste betalende klant zou zijn, maar maakte de prijs van zijn ticket niet bekend. Maar een familiewoordvoerder zei dat het aanzienlijk minder zou zijn dan de winnende inspanning.

Nadat de veilingwinnaar zich terugtrok vanwege een planningsconflict, pakte Demon de vierde en laatste plaats in de ruimtecapsule. Het aanbod kwam vorige week in een verrassend telefoontje van Blue Origin, zei hij.

“Het is ongelooflijk cool!” Dat meldt Damon in een verklaring. “De vlucht naar de ruimte duurt maar 10 minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere 10 minuten van mijn leven zijn.”

Lezen: Edge of Space and Beyond: miljardairs voeden nieuwe ruimteraces

Hij voegde toe in een video vrijgegeven door de Nederlandse omroep RDL: “Ik ben erg blij om Zero-G te ervaren en de wereld van bovenaf te zien.”

Met de eerste passagiers van Blue Origin: de broer van Bezos en Wally Funk, een van de 13 vrouwelijke piloten die begin jaren zestig dezelfde experimenten uitvoerden als NASA’s Mercury 7-astronauten, maar nooit de ruimte in gingen omdat alleen mannen dat mochten.

Alle vier zullen exploderen in een vlucht van 10 minuten op een nieuwe Shepherd-raket vanuit West-Texas. Negen dagen na Richard Branson van Virgin Galactic wordt de oprichter van Amazon de tweede persoon die zijn eigen raket de ruimte in lanceert.

READ  Dr. Jitendra benadrukt Indo-Nederlandse samenwerking op het gebied van gezondheid en landbouw

Volgens Blue Origin wordt Teen Tourist de tweede introductie om betalingen aan klanten te doen. Maar toen de veilingwinnaar vertrok, vatte het bedrijf het idee op om oud en jong in hetzelfde vliegtuig de ruimte in te vliegen, aldus een familiewoordvoerder.

Het grootste deel van de winnende 28 miljoen dollar zal worden gedoneerd aan zijn niet-gepubliceerde liefdadigheidsinstelling voor het uitgeven van tickets, net zoals het deze week werd uitgedeeld aan verschillende ruimtevaarteducatie- en belangengroepen.

“Dit markeert het begin van de bedrijfsvoering van de nieuwe Shepherd, en Oliver vertegenwoordigt een nieuwe generatie mensen die ons zullen helpen een weg naar de ruimte te bouwen”, zei Bob Smith, CEO van Blue Origin, in een verklaring.

Blue Origin heeft de kaartverkoop voor het publiek nog niet geopend of de verwachte prijs vrijgegeven. De verwachting is dat deze de aankomende vlucht zal volgen.

Demon nam vorig jaar na zijn afstuderen aan de middelbare school een jaar vrij om zijn privépilootbrevet te halen. In september gaat hij naar de Universiteit van Utrecht in Nederland.

Zijn vader was Jose Damon, oprichter en CEO van Somerset Capital Partners, een private equity firma gevestigd in Osterwijk, Nederland. Hun vader en zoon waren donderdag onderweg naar Texas ter voorbereiding van de lancering, aldus hun woordvoerder.

Senior Damon zei dat hij tijdens de veiling van 12 juni op de stoel had geboden. “Maar toen de veiling tijdens de veiling begon te stijgen, liepen we weg”, zei hij in een verklaring.

Blue Origin zei dat de niet-geïdentificeerde veilingwinnaar een toekomstige vlucht zal halen.

READ  In 2017 werd Rusland gehackt in Nederlandse politienetwerken.

Damon heeft al goed ruimtevaartadvies gekregen van de Deense astronaut en tweevoudig astronaut Andre Kuipers. Volgens het rapport zei Kuipers hem “niet de klassieke fout te maken om foto’s te maken in de korte tijd dat hij er is, maar volop te genieten van het uitzicht op onze prachtige planeet.”

Sovjet-astronaut Kerman Titov heeft het record voor de jongste persoon die in de ruimte vliegt. Hij was 25 jaar oud toen hij vier maanden na de eerste man in de ruimte, Yuri Gagarin, in een baan om de aarde explodeerde. John Glenn was 77 jaar oud toen de spaceshuttle Discovery in 1998 werd gelanceerd, 37 jaar nadat hij de eerste Amerikaan was die in een baan om de wereld cirkelde.

Lees ook: Elon Musk feliciteert ISRO met het succesvol testen van de 3e Vikas-motor voor de Kaganyan-missie