juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Kenia: Vermoedelijke regeringsgetuige nu in moord op Nederlandse tycoon

Kenia: Vermoedelijke regeringsgetuige nu in moord op Nederlandse tycoon

Er is een nieuwe wending gekomen in het onderzoek naar de moord op de Nederlandse president Herman Rouenhorst, nadat een hoofdverdachte ermee instemde staatsgetuige te worden.

Mary Nekesa Ambani sloot een deal met de advocaten om te helpen ontrafelen hoe de moord was gepland en uitgevoerd.

De ontwikkeling kwam op maandag toen mevrouw Ambani en haar medeverdachte Timothy Omondi Enko, Rashid alias Tony Oziyeng of Mohammed Khalid, voor het Hooggerechtshof in Mombasa verschenen om te worden beschuldigd van moord.

De twee worden beschuldigd van het gezamenlijk vermoorden van Rouenhorst in zijn appartement in Shanxu op 4 juni.

Ze worden opnieuw beschuldigd van mede-moord op Evans Bole Pogoro, een nachtwaker in het appartement.

De twee verschenen voor rechter Eric Okola, een inwoner van Mombasa. Aangezien dit hun eerste optreden in de affaire was, hoefden ze de aanklacht niet te betwisten. Ze moeten eerst mentale beoordelingen ondergaan om te bepalen of ze in aanmerking komen voor testen.

Toen ze op de hoogte waren van de beschuldigingen, vertelde officier van justitie Valerie Ongadi aan de rechtbank dat de officier van justitie directeur Noordin Haji mevrouw Ambani tot getuige wilde maken.

Mevrouw Ongedi vroeg om de twee apart op te sluiten vanwege de gewijzigde omstandigheden.

De twee werden gearresteerd na een intensief onderzoek dat onderzoekers naar Bungoma, Kisumu en Kidale bracht, waar meer dan S3 miljoen gestolen van de Nederlanders zou zijn geïnvesteerd.

Moordenaars zeiden dat in Kenia geld en vreemde valuta zijn gestolen naar drie gebieden waar de verdachten tijdens de moord naartoe reisden.

READ  Afgevaardigde Rigjin Jenkong informeert de Nederlandse ambassadeur voor de mensenrechten over de kritieke situatie in Tibet

De politie beweert dat de weduwe van de heer Rouenhorst, Riziki Serono Ali, moordenaars heeft ingehuurd om hem te verwijderen.

In een eerdere bekentenis beweerden onderzoekers dat de heer Omondi en zijn medeverdachte voor en na de moord voortdurend in contact waren geweest met hoofdverdachten.

De heer Omondi en mevrouw Ambani werden vorige maand gearresteerd in een schuilplaats in Mombasa, Giampani, een dorp in Florida, waar ze woonden in een nieuw gebouwd herenhuis op nieuw aangekochte grond.

Onder de items die door de politie in beslag zijn genomen en als bewijsmateriaal wilden worden gebruikt, zijn een overeenkomst voor de aankoop van grond en verschillende kwitanties voor goederen en elektronica die zijn gekocht met miljoenen gestolen van Nederlanders.

Volgens de politie hebben de verdachten in hun nieuwe huis onder meer een koelkast, televisie, televisiestation, radio-installatie en zonne-energiesysteem geleverd.