juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse Royals geconfronteerd met protest tijdens Caribbean Tour, zoals Kate en William

Nederlandse Royals geconfronteerd met protest tijdens Caribbean Tour, zoals Kate en William

Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Catharina-Amalia’s rondreis door het Caribisch gebied werd onderbroken door een demonstrant.


Het Nederlandse koningshuis is momenteel in het Caribisch gebied voor een tour van twee weken, een primeur voor de 19-jarige Catharina-Amalia, die erfgenaam is van de troon. Willem-Alexander, 55, Máxima, 51, en hun oudste dochter kwamen vrijdag op Bonaire aan en kregen dinsdag een demonstratie te zien tijdens een lezing op de Universiteit van Aruba.


Terwijl ze een bespreking van de Caribische wet bijwoonde, stond een vrouw op met opgeheven arm en zong het gospellied ‘Oh, Freedom’. Zoals te zien is in videobeelden die toesloegen Twitteren, trok haar demonstratie de aandacht van de drie royals, die zich allemaal omdraaiden om te kijken. De vrouw bleef zingen terwijl ze het gebouw uit werd begeleid, en de lezing ging door.


Aruba werd in de 17e eeuw gekoloniseerd door de Nederlanders en scheidde zich in 1986 af van de Nederlandse Antillen. BBC gemeld. Tegenwoordig blijft het eiland verbonden met de Nederlanders als een Koninkrijk der Nederlanden, net als Curaçao en St. Maarten, waar ook het Nederlandse koningshuis op bezoek is tijdens hun Caribische tour.In december sprak premier Mark Rutte Excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Rutte zei dat de Nederlandse staat “eeuwenlang slavernij faciliteerde, stimuleerde, in stand hield en ervan profiteerde”, eraan toevoegend dat “mensen tot handelswaar werden gemaakt, uitgebuit en misbruikt”.


Rutte zei eerder dat de kwestie was te controversieel voor koning Willem-Alexander om toe te spreken, maar zei dat de Nederlandse monarch zal deelnemen aan een herdenking op 1 juli ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de volledige afschaffing van de slavernij overal in het Koninkrijk der Nederlanden.

READ  Het Nederlandse trambedrijf dat Anne Frank naar haar ondergang bracht, zocht na de oorlog herstelbetalingen, zo blijkt uit nieuw onderzoek


Patrick van Katwijk/WireImage

Na het korte protest gingen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Prinses Catharina-Amalia door met de rest van hun agenda voor dinsdag. Na de lezing praatte het koningshuis met studenten en docenten over onderwijs en carrièremogelijkheden op Aruba. Later op de dag leken vader en dochter goedgeluimd tijdens een stop bij een jeugdvoetbalacademie aangesloten bij de KNVB.


Patrick van Katwijk/WireImage

Willem-Alexander, Máxima en Catharina-Amalia zijn niet de enige Europese royals die weerstand ondervinden tijdens een recente Caribische tournee. In maart 2022, prins William en Kate Middelton werden gedwongen een van hun eerste uitstapjes tijdens hun achtdaagse bezoek aan Belize, Jamaica en de Bahama’s te annuleren nadat de protesten begonnen voordat ze aankwamen.


Het koninklijk paar was van plan om een ​​cacaoplantage in de uitlopers van de Maya Mountains in Belize te bezoeken, maar dorpelingen protesteerden tegen het kolonialisme en het gebruik van een voetbalveld door het koningshuis om hun helikopter te laten landen. Dorpelingen in Indian Creek werden gefotografeerd met borden waarop stond: “prins William verlaat ons land.”


Patrick van Katwijk/WireImage

READ  Nederlandse gangster veroordeeld tot levenslang voor bestellen ganglandhits

De lokale Q’eqehi Maya-bevolking heeft naar verluidt een geschil gehad met de natuurbeschermingsorganisatie Flora and Fauna International (FFI), waarvan William beschermheer is, en de lokale staat over de rechten op 12.000 acres land.


Sebastian Shol, voorzitter van het dorp Indian Creek, werd geciteerd in de Dagelijkse mail zeggen dat de royals “overal konden landen, maar niet op ons land.”


Een koninklijke bron bevestigde dat het bezoek was geannuleerd wegens “gevoelige kwesties” waarbij de gemeenschap in Indian Creek betrokken was. Kensington Palace weigerde commentaar te geven.


Chris Jackson/Getty

De regering van Belize zei in een verklaring: “Indian Creek was een van de vele locaties die werden overwogen. Vanwege problemen in het dorp heeft de regering van Belize haar noodplanning geactiveerd en is een andere locatie geselecteerd om het Maya-gezinsondernemerschap in de cacao-industrie te demonstreren. . . ”


FFI, waarvan William sinds 2020 beschermheer is, kocht het land in het nabijgelegen Boden Creek in december 2021 als onderdeel van haar plannen om dieren in het wild te beschermen. De liefdadigheidsinstelling zegt ook het levensonderhoud en de rechten van lokale inheemse volkeren te ondersteunen.Het geschil benadrukt de gevoeligheden die in de hele regio voortduren als gevolg van de geschiedenis van het kolonialisme in het VK. De drie landen die het stel bezocht, hadden ze allemaal koningin Elizabeth (en nu Koning Karel III) als staatshoofd. In november 2021, mede Caribisch land Barbados liet de koningin vallen als staatshoofd – en die zijn er gerommel van republicanisme ook op Jamaica.

READ  Nederlandse regionale economen ontmoeten raden van Western Sydney


Net zo prins William en Kate’s rondreis door het Caribisch gebied ten einde liep, dacht William na over het toekomstige bestuur van de Caribische naties in een oriëntatiepunt verklaring.


“Buitenlandse reizen zijn een kans om na te denken. Je leert zoveel. Waar premiers mee bezig zijn. De hoop en ambities van schoolkinderen. De dagelijkse uitdagingen waarmee gezinnen en gemeenschappen worden geconfronteerd”, begon William zijn verklaring.


Indian Creek-protest in aantocht prins William en Kate Middelton’s bezoek.
7 Nieuws Belize/Youtube

“Ik weet dat deze tour vragen over het verleden en de toekomst nog scherper heeft gesteld. In Belize, Jamaica en de Bahama’s is die toekomst aan de mensen om te beslissen. Maar we hebben enorm genoten van tijd doorbrengen met gemeenschappen in alle drie landen, meer inzicht in de kwesties die voor hen het belangrijkst zijn, ‘vervolgde hij.


Kan er geen genoeg van krijgen MENSEN’s Royals-dekking? Meld u aan voor onze gratis Royals-nieuwsbrief om de laatste updates op te halen Kate Middelton, Meghan Markle en meer!


“Catherine en ik zijn toegewijd aan service. Voor ons is dat niet mensen vertellen wat ze moeten doen. Het gaat erom hen te dienen en te ondersteunen op de manier die zij het beste achten, door gebruik te maken van het platform dat we gelukkig hebben.”