mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse regering roept burgers op verwarming lager te zetten om gasafhankelijkheid van Rusland te verminderen

De onderhandelaars hebben de besprekingen hervat om een ​​einde te maken aan de 37 dagen oude oorlog van Rusland tegen Oekraïne, terwijl humanitaire hulporganisaties worstelden om voedsel en voorraden in de belegerde stad Marioepol te krijgen en Oekraïense troepen Russische troepen terugdreven uit de hoofdstad en een andere noordelijke stad.

De nieuwe gespreksronde op 1 april komt vier dagen nadat de Russische en Oekraïense onderhandelaars elkaar voor het eerst ontmoetten voor persoonlijke gesprekken in Istanbul.

“We zetten de besprekingen per videoconferentie voort”, zei de Russische hoofdonderhandelaar, Vladimir Medinsky Telegram. “Onze standpunten over de Krim en de Donbas zijn niet veranderd.”

De nieuwe gespreksronde komt nadat Russische en Oekraïense onderhandelaars op 28 maart persoonlijke gesprekken hebben gevoerd in Istanbul.

Voorafgaand aan de start van de besprekingen zei de Oekraïense onderhandelaar David Arakhamia dat Turkije en Duitsland hadden aangeboden als veiligheidsgaranties te dienen in een eventuele overeenkomst.

Live briefing: Rusland valt Oekraïne binnen

RFE / RL’s Live-briefing geeft je alle belangrijke ontwikkelingen over de Russische invasie, hoe Kiev terugvecht, de benarde situatie van burgers en de westerse reactie. Voor alle berichtgeving van RFE / RL over de oorlog, klik op hier.

De Turkse president sprak eerder optimisme uit over de besprekingen, al zijn er weinig aanwijzingen voor grote vooruitgang.

In Mariupol zei een lokale functionaris dat Rusland doorging met het blokkeren van hulp om de stad binnen te komen, ondanks een belofte om een ​​humanitaire corridor te openen om burgers te laten ontsnappen.

De haven aan de Zee van Azov is verwoest door enkele van de zwaarste stedelijke gevechten van de oorlog; duizenden worden verondersteld te zijn gedood, en vele duizenden meer zijn gevlucht.

Oekraïense functionarissen hadden gezegd dat een konvooi van 45 bussen op weg was naar Mariupol om hulp te leveren en te vertrekken met inwoners die wekenlang vastzaten in de stad met weinig voedsel, water en andere benodigdheden.

Petro Andryushchenko, een adviseur van de burgemeester van Mariupol, zei in een bericht: Facebook dat de stad op 1 april gesloten bleef voor het hulpkonvooi.

“De stad blijft gesloten voor toegang en zeer gevaarlijk om met privévervoer te verlaten”, zei Andryushchenko.

In het noorden hebben Oekraïense troepen de dorpen Sloboda en Lukashivka heroverd nabij de noordelijke stad Tsjernihiv en gelegen langs de belangrijkste aanvoerroutes tussen de stad en Kiev, zei de Britse militaire inlichtingendienst op 1 april.

“Oekraïne is ook doorgegaan met het maken van succesvolle maar beperkte tegenaanvallen naar het oosten en noordoosten van Kiev”, zei het Britse ministerie van Defensie.

Tsjernihiv en Kiev zijn onderworpen aan voortdurende lucht- en raketaanvallen, ondanks Russische beweringen dat ze de activiteit in deze gebieden zouden verminderen, voegde het ministerie eraan toe in een verklaring. uitspraak.

Het Oekraïense leger zei in zijn dagelijkse update op 1 april dat enkele Russische troepen uit het noorden van Kiev zich terugtrokken in de richting van de grens met Wit-Rusland.

Onder de Russische colonnes bevinden zich bussen, vrachtwagens en bestelwagens, die door Russische troepen zijn gestolen, zei het Oekraïense leger, dat de Russische troepen beschuldigde van het innemen van geroofd eigendom.

Westerse functionarissen hebben suggesties gebagatelliseerd dat de Russische troepen zich terugtrokken en zeiden dat ze in plaats daarvan waarschijnlijk zouden herpositioneren en bevoorraden – en zich mogelijk voorbereidden op een nieuw offensief in de oostelijke Donbas-regio.

Ondertussen beschuldigden Russische functionarissen Oekraïne van het opzetten van een helikopteraanval op een brandstofdepot in de Russische stad Belgorod, niet ver van de grens begin april. Oekraïense defensiefunctionarissen weigerden rechtstreeks commentaar te geven op rapporten.

Indien bevestigd, zou het de eerste Oekraïense luchtaanval op Russische bodem zijn.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy prees de opmars van zijn troepen in zijn dagelijkse videotoespraak eind maart, maar waarschuwde voor “gevechten vooruit” in de Donbas en Mariupol.

Zelenskiy zei ook dat hij twee generaals uit hun gelederen ontnam voor niet-gespecificeerde overtredingen.

“Op dit moment heb ik geen tijd om met alle verraders om te gaan, maar geleidelijk aan zullen ze allemaal worden gestraft”, zei hij.

Over het hele continent werden Europese kopers van Russisch gas geconfronteerd met een deadline van 1 april om te beginnen met betalen in roebels nadat de Russische president Vladimir Poetin had gedreigd de gascontracten stop te zetten tenzij de landen in de Russische valuta betalen – een eis die verschillende Europese landen hebben afgewezen.

Maar ondanks de impasse zei de Russische staatsenergiegigant Gazprom dat pijpleidingen op 1 april nog steeds gas naar het westen sturen.

Op 1 april zal er 104,4 miljoen kubieke meter gas naar Europa worden gepompt, zei Gazprom-woordvoerder Sergei Kupriyanov in opmerkingen van het persbureau Interfax. Dat is bijna het maximaal toegestane dagbedrag onder lopende contracten.

De aankondiging geeft aan dat de zendingen doorgaan ondanks de dreigementen van het Kremlin om de kranen te sluiten, tenzij de betalingen voor gas in roebels beginnen te stromen.

Europese regeringen hebben gezegd dat ze een mechanisme zouden bestuderen dat Poetin heeft voorgesteld om klanten in staat te stellen vreemde valuta naar een aangewezen rekening bij de Russische Gazprombank te sturen, die vervolgens roebels zou teruggeven voor de gasaankopen.

Verschillende Europese regeringen zeggen dat de eis van Poetin om roebelbetalingen een contractbreuk zou zijn.

Terwijl de kwestie van de gasbetaling op een confrontatie in Europa afstevent, lanceerde de Amerikaanse president Joe Biden de grootste vrijgave ooit uit de Amerikaanse oliereserve – 1 miljoen vaten per dag – om Amerikanen enige verlichting te bieden bij het vullen van hun tanks.

De olieprijzen kelderden nadat Biden de aankondiging deed, die volgens hem bedoeld was om de stijgende gasprijzen te bestrijden die werden veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne.

Het hoofd van de nucleaire waakhond van de VN, Rafael Grossi, kondigde op 1 april aan dat hij “zo snel mogelijk” een steun- en assistentiemissie naar de kerncentrale van Tsjernobyl in Oekraïne zou leiden.

“Het zal de eerste zijn in een reeks van dergelijke nucleaire veiligheids- en beveiligingsmissies naar #Oekraïne”, zei Grossi, het hoofd van de International Atomic Energy Agency, in een tweeten op 1 april

Eerder had Grossi gezegd dat hij “extreem bezorgd” was nadat Russische troepen de controle hadden genomen over verschillende nucleaire sites van Oekraïne, waaronder Tsjernobyl, waar in 1986 een van ’s werelds ergste nucleaire ongevallen plaatsvond.

Grossi zal naar verwachting later op 1 april een persconferentie houden bij zijn terugkeer in Wenen.

Met rapportage door RFE / RL’s Russian Service, Reuters, AP en AFP

READ  Dutch Delight: heeft dit reisbureau uit Altrincham jouw nieuwe favoriete gezinsvakantie kunnen vinden?