april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse rechter beveelt regering onmenselijke immigratiecentra op te ruimen Nieuws | DW

Een Nederlandse civiele rechtbank in Den Haag heeft de regering donderdag bevolen om ernstige veiligheidsproblemen bij een aantal immigranten- en asielfaciliteiten van het land aan te pakken.

In een zaak van VluchtelingenWerk zei de rechtbank: “De staat … heeft de plicht om asielzoekers op een waardige manier op te vangen.”

VluchtelingenWerk heeft de zaak aanhangig gemaakt na een crisis die deze zomer meer dan 700 immigranten zag noodgedwongen maandenlang buiten slapen in afwachting van hun papierwerk.

De situatie in migratiecentrum Ter Apel bij Groningen, waarbij een drie maanden oude baby om het leven kwam, was zo slecht dat de eerste inzet van een groep vrijwilligers van de medische liefdadigheidsinstelling Artsen zonder Grenzen (AZG) in Nederland op gang kwam. Vertegenwoordigers van Artsen Zonder Grenzen waarschuwden destijds voor een humanitaire noodsituatie.

De rechtbank oordeelde dat de omstandigheden in Ter Apel niet voldeden aan de Europese basisnormen, onvoldoende hygiënische en sanitaire voorzieningen en onvoldoende slaapruimte voor immigranten.

De rechtbank beval de regering om ervoor te zorgen dat alle personen in migrantencentra in het land onmiddellijk een “veilige, overdekte slaapplaats, voedsel, water en toegang tot hygiënische sanitaire voorzieningen” krijgen. Andere stappen om de situatie te verbeteren, aldus de rechtbank, moeten “binnen de kortst mogelijke tijd” worden ondernomen.

De situatie in Ter Apel was deze zomer zo slecht dat internationale hulporganisaties werden ingezet

VluchtelingenWerk: Uitspraak ‘geen reden tot vreugde’

Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, noemde de uitspraak van de rechtbank ‘een glasheldere en noodzakelijke uitspraak’. Toch voegde hij eraan toe: “Dit is nog geen reden tot vreugde… Het is triest dat zoiets basaals als humane opvangvoorzieningen een gerechtelijk bevel vereisen.”

READ  Dutch Colonial met vier slaapkamers in Havertown voor $ 639.000

“We zullen niet rusten zolang asielzoekers in een tent, sportschool of evenementenhal moeten slapen”, zei Candel, erop wijzend dat momenteel ongeveer 18.000 immigranten worden onderworpen aan “schadelijke omstandigheden” in de migrantencentra van het land.

Eric van den Burg, het kabinetslid van de Nederlandse regering dat verantwoordelijk is voor het asielstelsel van het land, zei dat hoewel hij de zorgen van VluchtelingenWerk deelde, de Nederlandse regering eenvoudigweg niet “asielzoekers kon bieden wat we in voorgaande jaren konden bieden.” .” .”

Van den Burg zei niet waarom dat het geval is, maar beloofde dat de regering een beroep zou doen op lokale gemeenschappen om de omstandigheden te verbeteren.

Candel zei dat het probleem niet van de ene op de andere dag is ontstaan ​​door een overweldigend aantal vluchtelingen, maar eerder het resultaat is van jarenlang falen van het immigratiebeleid.

js/sms (AFP, AP)