juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse rechtbank schiet plan neer met paintballgeweren op wolven

Een Nederlandse rechtbank verwierp woensdag een plan om de groeiende wolvenpopulatie in het land onder controle te krijgen door met paintballgeweren op de dieren te schieten om ze weg te jagen van mensen.

Een lokale rechtbank oordeelde dat ambtenaren hun beslissing om de nieuwe aanpak te gebruiken niet hadden gerechtvaardigd als een veilige manier om de wolven te leren buiten bevolkte gebieden te blijven. Het zei dat de regionale autoriteiten niet genoeg onderzoek hadden gedaan naar andere mogelijke oplossingen.

Natuurbeschermingsvereniging Faunabescherming maakte bezwaar tegen het plan, omdat het een ongeteste aanpak was en het onduidelijk was of de paintballs de dieren ernstig konden schaden. De groep was blij met het resultaat. “De rechter koos de wolf en niet de mens”, zei de voorzitter van de organisatie, Harm Niesen, in een verklaring.

Twee eeuwen nadat wolven in Nederland tot uitsterven werden bejaagd, keerden de dieren in 2019 officieel terug naar het land toen een wolvenpaar dat vanuit Duitsland de grens overstak het leven schonk aan drie welpen op Nederlandse bodem.

Aanvankelijk werd de terugkeer van de beschermde soort als een succes aangekondigd, maar naarmate de wolvenpopulatie groeide, nam ook de oppositie ertegen toe. Boeren beweren dat de wolven tientallen dieren hebben gedood en eerder deze maand ging een video viraal op sociale media van een wolf die een fietser achtervolgt.

De oostelijke provincie Gelderland heeft een speciale ontheffing verleend op de regelgeving ter bescherming van de soort, zodat ambtenaren van het Nationale Park De Hoge Veluwe de wolven kunnen neerschieten met paintballgeweren.

READ  Dutch Bros Coffee verontschuldigt zich bij dove klant die 'moeilijkste klant ooit' werd genoemd

Het land herbergt nu vier roedels wolven, met een totale populatie van ongeveer 20, hoewel sommige Duitse wolven ook regelmatig de grens oversteken.

(Disclaimer: dit verhaal is automatisch gegenereerd op basis van een gesyndiceerde feed; alleen de afbeelding en de kop zijn mogelijk herwerkt door www.republicworld.com)