mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse politie onderzoekt misbruikklachten bij talentenjacht

De Nederlandse politie heeft vijf meldingen ontvangen van vermeend crimineel misbruik in verband met de talentenjacht “The Voice of Holland” en zo’n 20 meldingen van “ongepast gedrag en mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag” door mensen die aan de show zijn gekoppeld.

De politieverklaring van maandag onthulde geen verdere details van de klachten, daarbij verwijzend naar privacy.

De online onderzoeksshow “BOOS” – het Nederlandse woord voor “boos” – meldde vorige maand dat het had ontvangen meerdere claims variërend van een beschuldiging van verkrachting tot seksueel getinte WhatsApp-berichten van twee panelleden op “The Voice of Holland” en zijn pianist en bandleider.

De voormalige producer van de show, mediamagnaat John de Mol, verontschuldigde zich en vertelde “BOOS” dat hij in zijn jaren als producer van “The Voice of Holland” slechts één klacht had ontvangen, en dat was tegen de pianist en bandleider van de show Jeroen Rietbergen, in 2019 .

Rietbergen was de partner van de zus van De Mol, de Nederlandse televisiester Linda de Mol. Ze beëindigde hun relatie en de populaire talentenjacht werd uit de lucht gehaald te midden van de beschuldigingen. Rietbergen verontschuldigde zich voor zijn gedrag. Twee andere panelleden hebben ontkend iets te hebben gedaan.

De politie zei maandag in een verklaring samen te werken met het Openbaar Ministerie van het land om de meldingen te onderzoeken en of ze een strafrechtelijk onderzoek verdienen.

“Dit proces kost tijd. We willen dit, zoals altijd, met de grootste zorg doen in het belang van de slachtoffers”, aldus de politie.

READ  Nederlandse bevrijding geëerd in Grande Prairie

De berichten over misbruik bij de kijkcijfermoloch die in lokale versies over de hele wereld worden uitgezonden, hebben het #MeToo-debat in Nederland opnieuw geopend.

In een niet-gerelateerde zaak, een van de hoogste bestuurders van de Amsterdamse voetbalclub Ajax stop zondagavond en verontschuldigde zich voor het sturen van ongepaste berichten naar vrouwelijke collega’s.

Marc Overmars, voormalig sterspeler bij Ajax, Arsenal, Barcelona en het Nederlands Elftal, heeft in een verklaring van Ajax zijn excuses aangeboden. Hij zei dat hij “niet besefte dat ik hiermee over de schreef ging, maar dat is me de afgelopen dagen wel duidelijk geworden.”