mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Apple verlaagt commissie van 30% naar 27% om te voldoen aan Nederlandse antitrustbevel

app-store-close.jpg

Afbeelding: Shutterstock

Apple heeft zijn commissietarief voor Nederlandse dating-app-ontwikkelaars verlaagd tot 27% nadat het was herhaaldelijk gestraald door de Nederlandse consumentenwaakhond omdat het zijn app store-beleid niet voldoende heeft gewijzigd om onevenwichtigheden op het gebied van concurrentie aan te pakken.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) riep Apple vorig jaar augustus voor het eerst op en gaf de iPhone-maker opdracht om zijn appstore-beleid bij te werken, zodat aanbieders van datingapps andere betalingssystemen konden gebruiken dan die van Apple. De ACM berispte Apple vorige maand opnieuw en beschuldigde het bedrijf van het indienen van een aanvraag om voldoende wijzigingen aan te brengen in het appstore-beleid en legde daarbij een wekelijkse boete van € 5 miljoen op.

Naar aanleiding van de wekelijkse boete en bestelling legde Apple in een blogpost in het weekend zou het zijn commissietarief voor dating-apps met drie procentpunten verlagen tot 27% en dating-app-aanbieders toestaan ​​te kiezen uit een van de twee opties voor het gebruik van betalingssystemen van derden.

Apple zei dat Nederlandse dating-app-aanbieders nu een betalingssysteem van derden in de app kunnen gebruiken of een in-app-link kunnen opnemen die gebruikers naar de website van de ontwikkelaar leidt om een ​​aankoop te voltooien.

Om beide opties te gebruiken, moeten ontwikkelaars echter nog steeds een recht aanvragen om dit te doen. Ontwikkelaars moeten ook een aparte app-binary indienen, uitsluitend op de Nederlandse storefront van een app, en externe verkopen rapporteren aan Apple om een ​​betalingssysteem van derden mogelijk te maken.

Het is onduidelijk of de veranderingen zullen verschijnen, wat de bezorgdheid van de ACM weergeeft, want toen de toezichthouder vorige maand de wekelijkse boete uitvaardigde, zei Apple dat Apple ontwikkelaars van datingapps in staat moet stellen om zowel een in-app-betalingssysteem van derden aan te bieden als gebruikers naar buiten te leiden betalingssystemen.

“Dat mag niet”, zei de ACM destijds.

Bij de aankondiging van de wijzigingen zei Apple dat ze met tegenzin zijn doorgevoerd en is in beroep gegaan tegen het bevel van de ACM. In de tussentijd zei Apple dat het zou voldoen aan het bevel in afwachting van de uitkomst van het beroep.

VERWANTE DEKKING

READ  Betrapt worden voor te hard rijden zou een genoegen zijn als deze oldtimer patrouillewagen je achterna zat