april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

“Nederlandse oogstprognose uien gecorrigeerd door regen, schimmel, bladvlekkenziekte”

Dit is begin september. En Marius Jansen van JJK Uienhandel is optimistisch over het verloop van het Nederlandse uienseizoen. “We dachten dat we genoeg uien zouden hebben. Daarom dacht iedereen dat de prijzen slecht zouden zijn. Maar nu zijn de hoeveelheden gedaald. De reden daarvoor is meer regen, schimmels en bladvlekkenziekte. Dus de stemming is veel beter. De markt ziet er heel positief’, zegt hij.

JJK richt zich op het sorteren en verpakken van uien voor de export. Het levert industriële uien rechtstreeks aan Oost-Europa. Vorig jaar nam het bedrijf een uiendealer in de buurt over. Johnson heeft geen moment spijt gehad. Samen met zijn broers Peter en Henk en zoon Jaco runt hij het bedrijf. “Het gaat niet om extra capaciteit. Het gaat om het uitbreiden van onze dienstverlening.”

“Zo bestellen we uien nu in meer rood – en wat roze – het mooie is dat we het het hele jaar druk hebben. We slaan geen bestellingen af. Andere bakkers zijn vooral gespecialiseerd in Afrika. Maar we hebben allerlei soorten geel tot rood en roze.We doen ook aan verpakkingen, wat de tweede seizoenshelft ten goede zal komen.

“De start van het plantuienseizoen was wat moeizaam. Het vordert nu echter goed. Er zijn nog enkele plantuien. We hebben echter al volledige export naar de Poolse industrie geaccepteerd. We hebben opgebouwd. We hebben daar een klantenbestand voor de afgelopen vijf jaar. Het gaat goed. Onlangs zijn we daar geweest. We hebben 40 vrachtwagens geladen. Het is zeer ongebruikelijk dat Polen al op de markt is, “voegde hij eraan toe.

READ  De Nederlandse vleugelspeler Vicente Beujen sluit zich aan bij Aberdeen voor een contract van vier en een half jaar

“Het prijsniveau stelt ons in staat alle kanten op te gaan en een beetje winst te maken. Vorig jaar was het erg moeilijk, met een ander prijsniveau. Hopelijk houden we dit goede exportvolume in ieder geval tot aan de kerst vast. een deel van het seizoen is over het algemeen wat moeilijker geweest. De helft vertegenwoordigt kansen.”

“Telers zijn echter hun uien aan het vangen. Het is midden in het landschapsseizoen, maar er is niet veel aanvoer”, zei Marius begin september. Onion Baker houdt de verbeteringen van de optische implementatie nauwlettend in de gaten. “We zijn er een beetje sceptisch over. Voorlopig hebben we geen voordeel bij het veranderen. Maar ik weet zeker dat deze ontwikkeling zal doorgaan. Nieuwe machines nemen minder ruimte in beslag met hun robothanden, en het is erg interessant om het te maken,” hij concludeert.

J. Johnson & Sons Onion Trade PV
Hansweertsestraatweg 41
4416 ND Grooningen
Telefoon: 0113-382932
Fax: 0113-383815
[email protected]

[email protected]