mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Er is een deadline voor een akkoord over de Nederlandse alliantie

Er is een deadline voor een akkoord over de Nederlandse alliantie

De gesprekken over de vorming van de meest rechtse regering in de recente Nederlandse geschiedenis sleepten zich bijna zes maanden voort

Amsterdam:

De Nederlandse verkiezingswinnaar Geert Wilders en zijn toekomstige rechtse regeringspartners kwamen dinsdag bijeen voor een nieuwe ronde coalitiegesprekken, met als deadline 15 mei.

Waarom duurden de gesprekken zo lang?

De gesprekken over de vorming van de meest rechtse regering in de recente Nederlandse geschiedenis hebben zich al bijna zes maanden voortgesleept sinds de verkiezing van de nationalist Wilders. De overwinning op 22 november komt op het moment dat de partijen verdeeld zijn over het migratiebeleid en de overheidsfinanciën.

Wie wordt premier?

De vier onderhandelende partijen hebben een deadline van 15 mei vastgesteld om tot een titeldeal te komen.

Maar met nog een dag te gaan zei het hoofd van de centristische NSC dat ze het nog steeds eens moeten worden over de overheidsfinanciering. Ook is niet duidelijk wie de premier is.

Wilders zei in maart dat hij de rol zou neerleggen. De andere drie partijleiders zullen ook in het Parlement aanwezig zijn.

Wat gebeurt er verder als er een overeenkomst is?

Er zal dinsdag laat of woensdag vroeg een besluit worden genomen, waarbij de partijen op de deal zullen reageren voordat de deadline om middernacht afloopt.

Als er een akkoord wordt bereikt, zal een nieuwe hoofdonderhandelaar worden belast met het vormen van het kabinet, waarvan de partijen zeggen dat het voornamelijk politieke buitenstaanders zijn en losse banden hebben met het parlement.

Wat gebeurt er als ze het er niet mee eens zijn?

READ  Arsenal voert gesprekken met Nederlandse aanvaller ter waarde van £ 30-40m

Als de gesprekken mislukken, zou het parlement de Labour/Groenen van voormalig EU-klimaatchef Franz Timmermans een leidende rol kunnen geven in een nieuwe gespreksronde.

Timmermans, die tweede werd bij de verkiezingen, heeft de samenwerking met Wilders vermeden, maar staat open voor gesprekken met andere grote conservatieve partijen.

Ze kampen echter met wrok tegen de Timmermans onder hun leden, die nog steeds voorstander zijn van een alliantie met Wilders.

Als die gesprekken mislukken, of als de potentiële partners van Timmermann weigeren deel te nemen aan een nieuwe onderhandelingsronde, worden nieuwe verkiezingen onvermijdelijk.