mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten verbreekt de banden met de Israeli School of Art

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten verbreekt de banden met de Israeli School of Art

De Nederlandse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, Nederland, heeft ermee ingestemd de banden met de Israëlische Bezalel Academie voor Kunst en Vormgeving te verbreken na een maandenlange campagne van de studentenvereniging van de school. De directie van de school, kortweg KABK, heeft de studentenactievoerders per brief van 10 mei op de hoogte gebracht van het besluit. Artnet-nieuws.

“Het is de consensus van onze gemeenschap dat ons beleid en onze acties, samen met die van onze partners, te allen tijde de universele humanitaire rechten actief moeten ondersteunen en hooghouden”, schreef de raad van bestuur van KABK in de brief.

Gerelateerde artikelen

De academie, opgericht in 1682, is een van de oudste universiteiten van Nederland. Het is de eerste keer in het land dat een Israëlische academische instelling heeft ingestemd met een academische boycot, en zij sluit zich aan bij een groeiende lijst van hogescholen, voornamelijk in de Verenigde Staten, die te maken krijgen met oproepen van studenten om de samenwerking met Israëlische academies of culturele organisaties te beëindigen. evenals bedrijven die banden hebben met wapenfabrikanten.

In december stuurde studentenvereniging KABK de directie van de academie Verzoekschrift 200 studenten, docenten en alumni ondertekenden het. De ondertekenaars veroordeelden het initiatief, dat op 16 oktober werd gelanceerd aan de Bezalel Academy of Arts, genaamd het Bezalel Emergency Sewing Center. (Eerder onderhield de KABK ook een uitwisselingsprogramma met de Bezalel Academy of Arts dat actief was tussen 2017 en 2019.)

Verwijzend naar het naaicentrum zei de petitie: “Studenten werken aan het repareren van uniformen voor het Israëlische leger, hetzelfde leger dat Gaza binnengaat om genocide te plegen. De leerlingen krijgen de opdracht om op elk standaarduniform een ​​'Met liefde van Bezalel'-label te naaien. Alleen al de gedachte eraan lijkt obsceen.

READ  Schotland trekt Nederlands diervoederbedrijf aan na deal van 100 miljoen methaan

De school verbrak niet onmiddellijk de banden met Bezalel, daarbij verwijzend naar de wens om 'de reflex te bestrijden om conflicten te accepteren'. In een verklaring zei het management van KABK: “In een steeds vijandiger, racistische en agressievere wereld vragen we dat iedereen in onze gemeenschap zich bij ons aansluit en geniet van de veilige plek die we verdienen.”

De studentenvakbond organiseerde later op 24 april een openbare bijeenkomst waarin werd opgeroepen tot een “dialoog op gemeenschapsniveau over de rol van Palestina en culturele boycots”.

In een brief die na de vergadering werd verzonden, bedankte de raad van bestuur van KABK de studenten voor het openen van de dialoog en het bevorderen van “interne afstemming” op het standpunt van de school over academisch spijbelen.

“Wij kiezen ervoor om niet langer samen te werken met een organisatie die zich niet verzet tegen of steun verleent aan een regering die ernstig wordt onderzocht wegens mensenrechtenschendingen en misdaden tegen de menselijkheid”, aldus de brief.

De vakbond eiste dat de KABK banden zou aanknopen met de Dar al-Kalima Universiteit in Bethlehem en Palestijnse studenten hetzelfde collegegeld zou bieden als Oekraïners sinds de Russische invasie in 2022. In reactie hierop zei het bestuur van de academie: Stel vanaf volgend academisch jaar humanitaire beurzen in voor twee studenten uit conflictgebieden en streef naar de mogelijkheid van verdere partnerschappen.

De Bezalel Academy of Arts and Design is momenteel het doelwit van een boycot door studenten, docenten en alumni van Cooper Union, een vooraanstaande kunstacademie in New York City. Het uitwisselingsprogramma van Cooper Union met Bezalel kreeg voor het eerst kritiek toen een student in 2010 deelnam aan het uitwisselingsprogramma. Er wordt gezegd dat één oog blind is Door een traangasprojectiel afgevuurd door een lid van de IDF. De student was een junior bij Cooper Union en nam deel aan een protest tegen de kolonisten op de Westelijke Jordaanoever.

READ  Twee Nederlandse doden en 12 gewonden bij busongeluk Ecuador

Vorige maand begon er binnen de Cooper Union-gemeenschap een petitie te circuleren waarin werd opgeroepen tot beëindiging van het project, en tot nu toe zijn er ongeveer 250 handtekeningen verzameld.

Bezalels uitgebreide uitwisselingsprogramma met kunstscholen omvat onder meer de School of the Art Institute of Chicago (SAIC). Nadat een pro-Palestijnse demonstratie in het SAIC Museum in mei eindigde in tientallen arrestaties van studenten, publiceerde het museumpersoneel een open brief uit solidariteit met de demonstranten. In de brief wordt opgeroepen tot “een einde aan elke directe of indirecte financiering van de Palestijnse genocide.”