maart 4, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse moslims bespuugden, geslagen en gediscrimineerd bij islamofobe misdaden

Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat moslims die in de Europese stad wonen regelmatig worden gediscrimineerd op scholen, winkels, parken, vervoer en op de arbeidsmarkt vanwege hun religie.

“Het onderzoek maakt duidelijk dat moslimdiscriminatie veel Amsterdammers dagelijks diep treft en hindert”, zegt een hoge stadsambtenaar. (Reuters-archief)

Volgens een onderzoek zijn moslims in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam van mening dat islamofobie “steeds meer genormaliseerd wordt in de samenleving”, waarbij velen van hen discriminatie en haatmisdrijven ervaren op basis van hun outfit en namen.

Uit onderzoek van de gemeente Amsterdam naar islamofobie en haatmisdrijven tegen moslims blijkt dat moslims die in de stad wonen regelmatig worden gediscrimineerd, meldt de Engelstalige krant NL Times zondag.

Het zei dat onderzoekers in de studie ontdekten dat “respondenten geloven dat de normalisatie van islamofobie wordt gevoed door de toenemende invloed van het extreemrechtse spectrum van de politiek.”

“Ook de media spelen een rol, waarbij veel respondenten zeggen dat de manier waarop moslims worden geportretteerd een polariserend effect heeft en bijdraagt ​​aan een negatief zelfbeeld”, blijkt uit het onderzoek.

“De moslimgemeenschap heeft hier ook een rol in, waarbij sommige respondenten zeggen dat opruiende predikers de samenleving schaden door de verschillen tussen seculier en moslim Amsterdam uit te vergroten.”

Onder verwijzing naar een lokale krant, Het Paroolde NL Times zei: “Ze [Muslims] melden dat ze vanwege hun religie geen stage kunnen vinden, uitgescholden worden voor het dragen van een hijab en haatdragende taal op sociale media aan de kaak stellen zonder dat iemand ook maar een oogje dichtknijpt, ontdekten onderzoekers.

Leer leven met discriminatie

Volgens het rapport was de normalisering van islamofobie voor de meeste respondenten “een groot probleem in hun leven waartegen ze zich niet kunnen verdedigen”.

“Op een gegeven moment kozen ze ervoor om er maar mee te leren leven”, aldus het rapport, daarbij verwijzend naar onderzoekers.” Ze voegden eraan toe dat het onderzoek te klein was voor harde cijfers, maar wel een goed inzicht gaf in hoe Amsterdamse moslims discriminatie ervaren, ” voegde het eraan toe.

“Op school worden kinderen en tieners geconfronteerd met islamofobe uitspraken en reacties van leerlingen en leraren”, zo bleek uit het onderzoek, waarbij bijna alle respondenten meldden dat het moeilijk was om een ​​stage te vinden in vergelijking met hun “blanke klasgenoten”.

De trend zet zich voort op de arbeidsmarkt, voegde het rapport eraan toe, waarin werd uitgelegd dat sommige respondenten van het onderzoek meldden dat ze “zijn afgewezen vanwege hun achternaam en achtergrond”.

“Ze worden ook geconfronteerd met ‘volledig irrelevante vragen’ in sollicitatiegesprekken, zoals over hun gevoelens over genderverhoudingen, terrorisme of hun loyaliteit aan Nederland”, voegde de krant eraan toe.

“Als ze klagen, worden ze ervan beschuldigd dat ze niet tegen een grapje kunnen of de racismekaart spelen.”

“Vrouwen die een hoofddoek dragen, zeggen dat ze regelmatig uitgescholden worden. Sommigen melden dat ze worden bespuugd of aangevallen”, voegde het eraan toe. “In het openbaar vervoer en in winkels hebben veel moslims het gevoel dat ze vanwege hun uiterlijk worden genegeerd of constant in de gaten worden gehouden door het personeel.”

online haat

Sociale media is een ander gebied waar moslims “zoveel haatdragende taal tegenkomen dat sommigen hebben besloten een dikke huid te ontwikkelen”, aldus het rapport.

Anderen zeggen dat ze er nooit aan zullen wennen en vinden het onbegrijpelijk dat dit soort discriminatie bijna altijd ongestraft gebeurt.

Volgens de krant stellen de onderzoekers de gemeente Amsterdam voor “meer te doen om werkgevers en uitzendbureaus aan te spreken op discriminatie”.

Onder verwijzing naar wethouder Rutger Groot Wassink schreef de krant: “Het onderzoek maakt duidelijk dat moslimdiscriminatie veel Amsterdammers dagelijks diep treft en hindert.”

“Het bevat nuttige, maar ook pijnlijke inzichten in hun omgeving, maar ook aanbevelingen die van toegevoegde waarde zijn voor het gemeentelijk beleid”, aldus Wassink.

Volgens de Hamburgse datawebsite Statista is ongeveer 5 procent van de Nederlandse bevolking moslim.

Bron: AA

READ  "Met Nederlandse aardbeien kunnen we goed concurreren op de Duitse markt"