maart 2, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlands museum zoekt familie Potters Bar oorlogsheld

Gepubliceerd:
16:09 20 februari 2022Bijgewerkt:
16:37 20 februari 2022

Een Nederlands museum zoekt nabestaanden van een Potters Bar oorlogsheld die tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Nederland is neergeschoten.

Boordwerktuigkundige Sgt. George Edward Lewis sneuvelde samen met zijn mede Lancaster-bommenwerpersbemanning aan de rand van het grensdorp Kloosterhaar, vlakbij de grens met Duitsland, tijdens een bombardement in de nacht van 29 op 30 maart 1943.


fl. Ingenieur Sgt. George Lewis.
– Krediet: Dorpsarchief Kloosterhaar Museum

De zoon van Charles en Lily Lewis, van Potters Bar, dat toen deel uitmaakte van Middlesex, was net 20 toen hij stierf.

Het Dorpsarchief Kloosterhaar doet nu onderzoek naar het leven van Sgt. Lewis, die werd geboren in Potters Bar, en van plan is een deel van hun museum aan de oorlogsheld te wijden.

De Avro Lancaster stortte neer op landbouwgrond die eigendom was van een lokale boer genaamd Siewert Biewenga nadat hij was neergeschoten door Luftwaffe nachtjagerpiloot Unteroffizier Christian Kltringer.

Alle zeven bemanningsleden – vier Australische RAAF-leden en drie RAF-bemanningsleden – kwamen om.

Sergeant  George Edward Lewis

Sergeant George Edward Lewis
– Credit: Dorpsarchief Kloosterhaar

Het vijandelijke vliegtuig ging ook ten onder in dit gevecht, nadat het werd geraakt door terugslag van de Lancaster-achterschutter Sgt Webb.

Boer Biewenga vond later een leren handschoen van bemanningslid George Edward Lewis.

Na de oorlog traceerde hij de familie Lewis naar Potters Bar en gaf de handschoen terug aan zijn ouders, Lily en Charles Lewis, tijdens een emotionele ontmoeting.

Dit was het begin van een jarenlange vriendschap. Helaas verloren de families in de loop der jaren uiteindelijk het contact.

De familie Lewis woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog in Southgate Road.

De Nederlandse museumdirecteur Freddie Ekkel is erin geslaagd de boerendochter, Edy Biewenga, op te sporen die het contact met de familie Lewis wil herstellen.

Freddie zei: “Na de crash vond boer Biewenga een leren handschoen met Sgt. Lewis’ naam aan de binnenkant geschreven.

“Het kostte hem jaren om de familie op te sporen in de hoop de handschoen terug te geven aan zijn familie. Hij uiteindelijk slaagde en hij nam de handschoen persoonlijk mee naar Engeland om hem aan George’s ouders, Lily en Charles Lewis, te geven. Boer Biewenga werd vergezeld door zijn vrouw Duurke.

“Het was in ieder geval een zeer emotionele reis en ontmoeting. Ze genoten zelfs van een dagtocht naar Clacton-on-Sea samen op 23 mei 1951, samen met bezoeken aan het centrum van Londen.

“De familie Lewis was zo blij dat ze de handschoen van hun zoon konden krijgen.”

Er is een informatiebord in de buurt van de crashlocatie in het Engels, Duits en Nederlands met informatie over wat er in 1943 is gebeurd.

Historicus Freddie voegde toe: “We hebben contact met de boerendochter Edy, die zich deze ontmoetingen herinnert die in de jaren vijftig plaatsvonden.

“Edy is nu gepensioneerd en heeft een aantal opmerkelijke foto’s en kleine artefacten van deze ontmoetingen.

“Ze wil deze graag aan de familie Lewis laten zien. Charles en Lily Lewis hadden 10 kinderen. Helaas werden drie van hen, waaronder George, gedood in actie.

“Wij in Nederland zijn die dappere mannen eeuwig dankbaar die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid waar we nu nog steeds van genieten.”

Een ansichtkaart uit 1947 gestuurd door Charles Lewis aan Siewert Biewenga, de Nederlandse boer die een handschoen teruggaf aan de familie Lewis.

Een ansichtkaart uit 1947 verzonden vanuit Potters Bar door Charles Lewis naar Siewert Biewenga, de Nederlandse boer die een leren handschoen teruggaf aan de familie Lewis.
– Credit: Dorpsarchief Kloosterhaar

Sergeant Lewis maakte deel uit van het 460 Squadron, dat was ingedeeld bij de Royal Australian Air Force.

Op die noodlottige nacht in 1943 was hun Lancaster op een bombardementsmissie naar Berlijn in Duitsland.

De bemanning vertrok vanaf RAF Breighton in Yorkshire. Het serienummer van het vliegtuig was ED391, met rompcode-markeringen AR-E.

Een informatiepaneel in drie talen, Nederlands, Engels en Duits, nabij de crashsite van Lancaster in Nederland.

Een informatiepaneel in drie talen, Nederlands, Engels en Duits, nabij de crashsite van Lancaster in Nederland.
– Krediet: Melvin Chambers

Sergeant Lewis en de zes andere bemanningsleden liggen begraven op de Protestantse Begraafplaats Hardenberg in Oost-Nederland.

READ  Donderdagochtend Quarterback: Dutch Fork Players schitteren in Clemson, Tennessee, Charlotte

Volgens de Website van de Oorlogsgraven van het Gemenebestluidt de persoonlijke inscriptie op zijn graf nu: “Laat uw licht zo schijnen voor de mensen … en verheerlijk uw vader die in de hemel is.”

De anderen die stierven in de Lancaster-bommenwerpercrash waren collega-vliegers van de Royal Air Force, sergeant Ronald Cordingley, een bommenrichter en luchtschutter Sergeant Sidney George Webb.

De slachtoffers van de Royal Australian Air Force waren boordschutter Flight Sergeant Robert Lincoln Potter, navigator Flying Officer Stephen Falcon Scott McCullagh, radiotelegrafist / boordschutter Flight Sergeant Philip Wesley Dunn en piloot Flight Lieutenant Kenneth Hugh Grenfell.

Sergeant  George Edward Lewis op het informatiepaneel bij de crashsite van Lancaster in Nederland.

Sergeant George Edward Lewis op het informatiepaneel bij de crashsite van Lancaster in Nederland.
– Krediet: Melvin Chambers

Op de website van de Commonwealth War Graves staat ook dat: De jongere broer van George Lewis, soldaat Donald Lewis, die in het Special Air Service Regiment, Army Air Corps was, stierf tijdens de dienst op 16 oktober 1944.

Hij was 18 en ligt begraven op de dorpsbegraafplaats in Moussey, Frankrijk. De inscriptie op zijn graf is: “Een dappere jongen stierf dat anderen konden leven”.

George’s ouders, Charles William Byron Lewis en Lily Ethel (née Burrill) Lewis, trouwden in 1907. Lily Ethel stierf in 1964 op 75-jarige leeftijd, en Charles WB Lewis stierf vier jaar later, 83 jaar oud.

Ze zijn allebei begraven op Brandon Cemetery in Suffolk, samen met dochter Grace.

Als u de familie Lewis kunt helpen opsporen, neem dan contact op met Freddie Ekkel via het volgende e-mailadres [email protected]

De website van museum Kloosterhaar is te bekijken op: www.dorpsarchiefkloosterhaar.com