mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Belgische en Nederlandse mededingingsautoriteiten mikken opnieuw op farmaceutische sector

Als het ware maakten de Belgische en Nederlandse mededingingsautoriteiten op 24 januari 2023 nieuwe belangrijke ontwikkelingen bekend met betrekking tot hun handhavingsactiviteiten in de farmaceutische sector. De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) gaf aan Novartis een boete van 2.782.808 euro te hebben opgelegd wegens vermeend misbruik, terwijl de Nederlandse Mededingingsautoriteit (ACM) een onderzoek is gestart naar de farmaceutische sector wegens buitensporige prijsstelling en illegale bundelpraktijken (zie bijgevoegde persberichten).

België

De BCA was van mening dat Novartis misbruik maakte van een collectieve machtspositie die zij ten opzichte van Roche zou hebben met betrekking tot therapieën voor natte leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD). Novartis werd beschuldigd van het misleiden van oogartsen, ziekenhuizen en openbare autoriteiten door te waarschuwen tegen het off-label gebruik van Avastin®, een oncologisch geneesmiddel van Roche, ten koste van het eigen, duurdere product Lucentis® dat, in tegenstelling tot Avastin®, geïndiceerd is voor de behandeling van LMD.

Volgens de BMA wordt het standpunt van Novartis niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs en is het daarom misleidend en beledigend. De BMA volgde daarmee voor een deel de procedures die de Franse mededingingsautoriteit in 2020 tegen zowel Novartis als Roche had gevoerd in een zaak die aanleiding gaf tot een geldboete van 444 miljoen euro (zie, Van Bael & Bellis Life Sciences Nieuws en inzichten van 9 september 2020). Een belangrijk verschil met de Franse procedure is echter dat de BCA alleen Novartis beboet en niet Roche. Bovendien is de boete die in België wordt opgelegd slechts een fractie van die in Frankrijk.

Nederland

Het onderzoek van de ACM is net begonnen en bestaat uit informatieverzoeken aan drie niet-geïdentificeerde farmaceutische bedrijven die mogelijk buitensporige prijzen in rekening hebben gebracht voor geneesmiddelen waarvan wordt beweerd dat ze innovatief zijn, maar die volgens de ACM in werkelijkheid niet de vrucht zijn van hoge ontwikkelingskosten en innovatie. Hoewel het persbericht van de ACM weinig details bevat, doet de formulering denken aan de zaak van buitensporige prijsstelling die ACM in 2021 tegen Leadiant heeft aangespannen (zie, Van Bael & Bellis Life Sciences Nieuws en inzichten van 20 juli 2021).

READ  Nederlandse premier Rutte ontkent Amerikaanse druk over chipexport - Strategie - Hardware

De ACM kondigde aan ook onderzoek te gaan doen naar illegale bundelpraktijken van producten en diensten. Het voegde eraan toe dat haar onderzoek de farmaceutische sector doelbewust in het vizier houdt.