mei 29, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

REVIEW Olympische Spelen – Schaatsen – Rivaliserende landen verpletteren Nederlandse dominantie

PEKING, 20 februari (Reuters) – Rivaliserende landen hebben de nominatie van Nederland voor schaatsen weggegooid, waardoor de medaillespiegel op de Olympische Spelen in Peking werd gediversifieerd in vergelijking met eerdere Winterspelen.

De Nederlanders pakten nog steeds 12 medailles – meer dan een kwart van de 42 die voor het grijpen lagen – maar hadden het moeilijker om op het podium te komen in vergelijking met de clean sweeps in Sochi en Pyeongchang.

Canada won vijf medailles, tegenover twee in de vorige Spelen, terwijl competitieve prestaties uit Zweden, Japan en Zuid-Korea ook resulteerden in een groot aantal medailles voor die landen.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

De Spelen in Peking markeerden ook het einde van een tijdperk voor het Nederlandse schaatsen, met grootheden als Sven Kramer en Ireen Wust, die hun pensioen hebben aangekondigd, tijdens hun laatste Olympische Spelen.

Dat betekende niet dat ze zonder slag of stoot vertrokken.

In een oogverblindende prestatie behaalde de 35-jarige Wust een zesde gouden medaille op de 1.500 m voor dames en werd hij de eerste Winterolympiër die goud won op vijf verschillende Spelen. Lees verder

Ze verliet Peking met 13 Olympische medailles in haar carrière, maar bracht geen verandering in haar plannen om aan het einde van het seizoen met pensioen te gaan.

Voor de langeafstandsraces bij de heren troffen Nederlandse schaatsers echter een natuurkracht aan in de Zweed Nils van der Poel.

Hij was de enige mannelijke schaatser die meerdere gouden medailles won in Peking met zijn titels op de 5.000 en 10.000 meter.

READ  Het Nederlandse coronavirus daalt voor het eerst in gemiddeld 9 dagen; Covit ICU-gevallen zijn deze week sterk gestegen

Van der Poel zwiepte rond de nieuw gebouwde National Speed ​​Skating Oval om zijn eigen wereldrecord op de 10.000m te verbreken en kwam om 12.30.74 over de finish. Lees verder

De uitgesproken Zweed trok ook de aandacht buiten de ijsbaan toen hij zijn bezorgdheid uitte over een artikel waarin de Nederlandse invloed op de ijsmaker van het ovaal werd gesuggereerd. Lees verder

Het optreden van de Japanse schaatsster Miho Takagi stond ook in het Olympisch geheugen gegrift, aangezien ze stoïcijns meedeed aan vijf races – waarvan ze er vier won voor medailles.

Een val van teamgenoot en zus Nana Takagi kostte haar de titel in de ploegenachtervolging, maar Miho vond verlossing in de 1.000 m voor vrouwen en promoveerde uiteindelijk naar een gouden medaille met haar vierde medaille. Lees verder

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Sakura Murakami; Bewerking door Ken Ferris

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.