april 1, 2023

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse microchips landen ondanks Amerikaanse sancties in Rusland: rapportANI |
Bijgewerkt:
29 jan. 2023 23:39 IST

Moskou [Russia]29 januari (ANI): Ondanks het Amerikaanse verbod op Rusland na het conflict in Oekraïne, bereikten vorig jaar miljoenen NXP- en Nexperia-microchips van Nederlandse fabrikanten Rusland en werden gebruikt in defensiesystemen en -apparatuur.
De onthulling werd gedaan door NOS-onderzoeken die zeiden dat deze chips werden behandeld door wederverkopers en verkocht aan drie Russische bedrijven die verband houden met defensie en werden gedaan via een groep Chinese bedrijven die Rusland de technologie zouden leveren na ontvangst van de Nederlandse fabrikanten.
James Byrne, directeur van de open-source inlichtingen- en analyse-onderzoeksgroep van het Royal United Services Institute, zei: “Een scala aan Nederlandse componenten is cruciaal voor de Russische oorlogsmachine. Deze chips worden regelmatig aangetroffen in bijna alle soorten Russische militaire drones en andere precisiewapens, zoals kruisraketten”.

De grootste van deze zendingen die deze microchips bevatten, was Sinno Electronics, dat op Amerikaanse sanctielijsten staat, maar niet door de Europese Unie. En andere dozen bevatten kleinere zendingen die per reguliere post werden verzonden om Amerikaanse sancties te omzeilen, meldt NL Times, een online platform dat Engelstalig nieuws uit Nederland aanbiedt.
Byrne’s organisatie werd door Oekraïne aangespoord om 27 Russische verdedigingssystemen en -apparatuur te onderzoeken. Onder de onderzochte apparatuur werden NXP-chips aangetroffen in 10 van de 27 wapensystemen. Deze NXP-microchips zijn gevonden in Russische raketten, helikopters, Russische drones en houwitsers, naast Iraanse aanvalsdrones, beweerde het rapport onder verwijzing naar het NOS-rapport.
Beide bedrijven zeiden echter dat ze alle sanctieregels naleven, dat ze geen zaken doen met Russische bedrijven en dat het hun klanten verboden is om de microchips aan Russische organisaties te verkopen. Een woordvoerder van het Eindhovense NXP laat weten dat ze hun klanten “streng” screenen en interne richtlijnen volgen die strenger zijn dan verplichte regels onder de sancties.
Een woordvoerder van Nexperia wordt in het NL Times-rapport geciteerd en zegt dat de doorverkoop van computerchips aan derden “niet altijd door ons kan worden gecontroleerd of voorkomen”. Het bedrijf zei dat ze software gebruiken om de distributieketen van hun chips te bewaken. Iedereen die sancties overtreedt, wordt afgesneden van toekomstige bevoorrading.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert op de zorg: “Nederland maakt zich hier grote zorgen over en zoekt samen met de Europese Unie en andere EU-landen naar effectieve manieren om dit te voorkomen en tussenhandel aan te pakken”. Met name de reis van deze microchips vanaf Nederlandse fabrikanten naar Russische defensieapparatuur zou uiteindelijk van invloed kunnen zijn op het conflict tussen Rusland en Oekraïne. (ANI)

READ  Bezoekers vangen zeldzame glimp op van dolfijn in James River bij Dutch Gap