mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse koning en koningin bezoeken Oekraïners die onderdak bieden aan vluchtelingenkamp

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima namen donderdag ruim de tijd om te luisteren naar de ervaringen van Oekraïense vluchtelingen die in Nederland zijn aangekomen.

Het echtpaar was op bezoek bij Oekraïners die gehuisvest zijn in de kazerne op het legerterrein Harskamp, ​​in het gelijknamige dorp binnen de gemeente Ede. De koning en koningin sloten elk gesprek met vluchtelingen af ​​met de woorden: “Pas op, zorg goed voor jezelf”.

In de afgelopen week zijn 950 Oekraïners tijdelijk gehuisvest in Harskamp, ​​wat betekent dat het kamp nu op volle capaciteit is. De meesten met wie het koningspaar sprak, waren nog maar net in Nederland aangekomen.

Een echtpaar vertelde de koning emotioneel dat hun zoon het land niet mocht verlaten. “We hopen dat er snel vrede komt, zodat we hem weer kunnen zien.” Willem-Alexander was het daar volmondig mee eens.

Koningin Máxima besprak wat er met een groep kinderen was gebeurd en vroeg hoe het met hen ging. “We mochten alleen onze kleren meenemen. We hebben tien dagen in de auto gezeten. Papa bleef achter”, zeiden ze. Máxima merkte later op dat het “leuk was dat hun ogen nog fonkelden”. De kinderen leken blij met het grote aantal speelgoed dat in het kamp werd afgeleverd.

Willem-Alexander vindt dat Nederland zijn beste beentje voorzet door alle spontane, vrijwillige hulp die Oekraïners krijgen. “We hebben hier gehoord dat mensen heel dankbaar zijn voor de opvang en de hulp. Ik ben onder de indruk van alles wat ik heb gehoord. Het is dramatisch wat er plotseling met deze volkomen onschuldige mensen is gebeurd”, zei hij.

READ  Everton gelooft dat elk nieuws geen goed nieuws is, aangezien de beste Nederlandse verdediger nog steeds een doelwit is

Burgemeester René Verhulst van Ede benadrukte hoe cruciaal het is dat de tijdelijke bewoners van de inrichting Harskamp op korte termijn verhuizen naar een meer geschikte locatie. Hij gelooft niet dat mensen voor langere tijd in kazernes kunnen verblijven.

Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zorgt momenteel voor de vluchtelingen die in Harskamp wonen. Omdat Oekraïners echter geen asielzoekers zijn, neemt Ede de zorg later over bij het Rode Kruis en VluchtelingenWerk. “Dat wordt een hele opgave, maar het gaat lukken”, aldus Verhulst.