juni 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse kinderartsen steunen nu vaccinatie van 12-17-jarigen tegen Govt-19

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zegt nu steun te geven aan het vaccineren van alle kinderen tussen de 12 en 17 jaar tegen Covit-19, en niet alleen leden van de medische risicogroep. De organisatie zegt dat het voorkomen van verdere verspreiding van het SARS-CoV-2-coronavirus een belangrijke reden is voor vaccinatie tegen de ziekte.

“Het belangrijkste is dat het een flinke impact heeft op de verspreiding van de zeer besmettelijke deltavariant”, zegt NVK-voorzitter Caroly Illy maandag in een interview met de NOS.

Eerder deze maand liet de organisatie weten niet over voldoende informatie te beschikken om hierover advies te geven. Dit komt omdat het medische risico van Covid-19 bij jongeren erg klein is, zegt Illy tegen Volskrant.

“Maar uit recente modellen blijkt duidelijk dat de ziekte zich uitbreidt, het aantal besmettingen zal na de zomer sterk stijgen als tieners niet worden gevaccineerd. Die stijging is beduidend hoger dan wanneer jongeren worden ingeënt”, zegt Illy tegen de krant.

Protocolbesluit vaccinatie tegen een ziekte die een grote groep niet treft, vooruitlopend op verbeterde sociale controles door het uitbreken van de besmetting met het coronavirus. “Het zou niet goed zijn voor jongeren als de gemeenschap in het najaar weer in een halve sluis belandt”, zei hij.

“Of als er weer een discussie ontstaat over de vraag of scholen dicht moeten. We willen het niet meer. “

Gegevens over bijwerkingen die volwassenen tijdens vaccinatie ondervonden, hielpen ook om Illy’s geest te stimuleren. Het Pfizer Covid-19-vaccin is goedgekeurd voor gebruik in Europa tussen de 12 en 17 jaar, maar Nederland heeft het vaccin tot nu toe alleen goedgekeurd voor kinderen met bepaalde risicotypen.

READ  Dutch Bros brengt White Chocolate Lavender terug op het menu

De NVK heeft aanvullende gegevens bestudeerd over overmatig vaccingebruik uit de Verenigde Staten, Canada en enkele Europese landen.

“Dankzij die gegevens hebben we nu meer inzicht in de zeer zeldzame bijwerkingen van deze leeftijdsgroep”, zegt hij tegen de NOS. De primaire zeldzame bijwerking is myocarditis of ontsteking van de hartspier, die tijdelijk en behandelbaar kan zijn wanneer artsen, patiënten en ouders zich op de symptomen concentreren.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonke heeft gezegd dat hij het vaccineren van 12- tot 17-jarigen steunt. Hij zegt pas een besluit te nemen na overleg met de Gezondheidsraad.