mei 24, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Euro 2020: UEFA staat Nederlandse fans toe regenboogvlaggen mee te nemen naar Hongaars stadion | Sport | Duits voetbal en groot internationaal sportnieuws | DW

De UEFA zei dat Nederlandse fans zondag regenboogvlaggen mochten meenemen in de Puskas Arena in Boedapest, toen Nederland werd uitgeschakeld van Euro 2020 na een 0-2-nederlaag tegen Tsjechië.

Het bestuursorgaan van de Europese voetbalbond heeft berichten in Nederland ontkend dat het bewakers had gevraagd om regenboogvlaggen in beslag te nemen van fans die de fanzone buiten het stadion betreden.

De UEFA zei dat de vlaggen “niet politiek waren, maar in lijn met de #equalCam-campagne van de organisatie”.

Een woordvoerder van de Nederlandse voetbalbond (KNVP) zei dat fans hun regenboogvlaggen buiten het stadion in de Hongaarse hoofdstad in beslag namen.

“De UEFA-regels gelden voor de fanzone en het stadion, zodat zij kunnen beslissen”, zegt KNVP-woordvoerder NOS. “Maar dat wil niet zeggen dat de KNVP deze beslissing steunt. Wij zijn de vlag van de regenboog, daarom hebben we de campagne Onlow gelanceerd.”

Waar hebben de fans het tegen?

Nederlandse fans dragen regenboogvlaggen uit protest tegen een wet die onlangs door het Hongaarse parlement is aangenomen en die is bekritiseerd als anti-LHBTQ.

De nieuwe wet verbiedt de weergave van inhoud over LHBT-kwesties aan minderjarigen. De Hongaarse regering onder de nationalistische premier Viktor Orban zegt kinderen te willen beschermen, maar critici zeggen dat ze homoseksualiteit in verband brengt met pedofilie.

Fans buiten de Alliance Arena zwaaien met regenboogvlaggen in München

Fans in Duitsland brachten regenboogvlaggen mee en droegen regenboogkostuums voor de laatste groepswedstrijd van hun land tegen Hongarije in München.

De Duitse fancampagne kwam er nadat de UEFA had besloten het verzoek van de gemeenteraad van München om het stadsstadion met regenboogkleuren te verlichten, af te wijzen. De UEFA rechtvaardigde het besluit en zei dat het verzoek van de raad politiek gemotiveerd was.

READ  Genios Wealth Management Inc. Nederlandse Broeders Inc. bezit $63.000 aan (NYSE:BROS).

Veel stadions en andere gebouwen in Duitsland brandden in regenboogkleuren uit protest tegen het UEFA-besluit.

Leden van de extreemrechtse “Karpatische Brigade”-groep, klaarblijkelijk aanhangers van de Hongaren, toonden tijdens de wedstrijd in München openlijk homoseksuele spandoeken.

dv / mf (AP, SID)