april 27, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De Nederlandse autoriteiten ontkennen berichten dat pro-Palestijnse demonstranten de geluidsinstallatie van een treinstation hebben overgenomen

De Nederlandse autoriteiten ontkennen berichten dat pro-Palestijnse demonstranten de geluidsinstallatie van een treinstation hebben overgenomen

<span>Screenshot van het verkeerde bericht, gemaakt op 25 maart 2024</span>” data-src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/dG5O2yrd3mJwZnaMj8ZRgw–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtoPTk5OQ–/https://media.zenfs.com/en/afp_factcheck_uk_202/1b10b64172e96d07 c87e41a000cf5 800″/ ><span></div>
</div>
</div>
<p>div class=” caption-wrapper=”” caption-aligned-with-image=””/><figcaption class=Screenshot van het misleidende bericht, gemaakt op 25 maart 2024

Soortgelijke berichten waarin wordt beweerd dat pro-Palestijnse demonstranten het luidsprekersysteem op een treinstation in Den Haag hebben overgenomen, zijn op TikTok meer dan 500.000 keer bekeken. Hier En Hier. De valse bewering werd keer op keer gedeeld Instagram En Netwerk licht.

De posten ontstonden toen Israël aandrong op intensievere bombardementen op Gaza, ondanks internationale druk Onmiddellijk staakt-het-vuren. De oorlog brak uit op 7 oktober 2023, na een ongekende aanval door Hamas-militanten in het zuiden van Israël, resulterend in ongeveer 1.160 doden, volgens een AFP-telling van officiële Israëlische statistieken.

Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zijn bij de militaire vergeldingsoperatie van Israël minstens 32.500 mensen om het leven gekomen in Gaza, voornamelijk vrouwen en kinderen. Internationale hulporganisaties hebben gewaarschuwd dat er hongersnood dreigt in het belegerde Palestijnse gebied.

AFP kon niet onafhankelijk verifiëren wanneer de beelden die in de berichten werden gedeeld, werden gemaakt. Verschillende Nederlandse functionarissen ontkenden echter dat de demonstranten het openbare omroepsysteem op het treinstation konden overnemen.

'geen microfoon'

Volgens verschillende nieuwsberichten werden op het station verschillende pro-Palestijnse protesten gehouden Hier, Hier En Hier. Maar er was geen nieuws tot 29 maart, toen demonstranten gebruik maakten van het publieke kennisgevingssysteem (gearchiveerde links). Hier, Hier En Hier)

Volgens Arno Leblanc, een woordvoerder van de grote Nederlandse spoorwegmaatschappij NS, zei dat de aankondigingen op het treinstation “automatisch” waren. Hij reageerde op berichten op 26 maart en zei: “Er is geen microfoon” die kan worden gebruikt.

READ  Klimaatverandering: de Nederlandse premier zegt dat iedereen de Amerikaanse wet moet steunen en niet moet blijven hangen in concurrentie

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat verantwoordelijk is voor transport, zei op 7 maart afzonderlijk tegen AFP: “Het openbare aankondigingssysteem is niet overgenomen door de demonstranten. De stem in de video volgt het publiek. Nederlandse Spoorwegen.”

Het protest dat in het filmpje te zien is, is gefilmd op het Centraal Station in Den Haag, maar volgens de woordvoerster is het niet meteen duidelijk op welke dag het plaatsvond.

Het station dat in de clip te zien is, komt overeen met de geotagged afbeeldingen van het Centraal Station van Den Haag. Google Maps (Gearchiveerde link)

Hieronder ziet u een screenshotvergelijking van het station dat te zien is in de valse berichten (links) en een afbeelding met soortgelijke elementen gemarkeerd door AFP van Google Maps (rechts):

<span>Vals gedeeld fragment (links) en geotagged foto van Den Haag Centraal Station op Google Maps (rechts), met overeenkomsten gemarkeerd door AFP</span>” data-src=”https://s.yimg.com/ny/api/res/1.2/WvH9QQysEaU6b7urLkMF5w–/YXBwaWQ9aGlnaGxhbmRlcjt3PTk2MDtoPTM4Mw–/https://media.zenfs.com/en/afp_factcheck_uk_202/f3d3732bd8760da2c9 578e14c681f4be”/ ><span></div>
</div>
</div>
<p>div class=” caption-wrapper=”” caption-aligned-with-image=””/><figcaption class=Een ten onrechte gedeeld fragment (links) en een geotagged foto van Den Haag Centraal Station op Google Maps (rechts), met overeenkomsten gemarkeerd door AFP

AFP ontkrachtte eerder desinformatie die in Maleisië circuleerde over de oorlog tussen Israël en Hamas Hier, Hier En Hier.