april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Klimaatverandering: de Nederlandse premier zegt dat iedereen de Amerikaanse wet moet steunen en niet moet blijven hangen in concurrentie

Nu veel Europese leiders vrezen voor een wet op schone energie die groene technologie van Amerikaanse makelij ten goede komt, zegt de Nederlandse premier Mark Rutte dat de wereld blij zou moeten zijn dat de VS actie ondernemen tegen klimaatverandering.

In een panelsessie donderdag over mondiale energie op de bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, zei Rutte dat “we al jaren tegen de VS zeggen: ‘Je moet een stapje verder gaan dan Parijs. Klimaatverandering moet je aanpakken.’ Nu doen ze het.”

Hij voegde eraan toe dat de Wet inflatievermindering wil de kloof met de klimaatdoelstellingen van Parijs dichten, “dus laten we er blij mee zijn.”

Hij zegt dat er enkele onbedoelde gevolgen zijn, maar Europese functionarissen werken samen met de regering-Biden en hij is “niet pessimistisch”.

Sommigen vrezen dat Europese bedrijven van de Amerikaanse markt worden uitgesloten en investeringen in groene technologie worden geweigerd.

Lezen: Macron tegen Biden: de Amerikaanse klimaat- en EV-wet zal de inspanningen van West om de opwarming van de aarde te vertragen, versnipperen

Amerikaanse senator Joe Manchin zegt dat de wet niet bedoeld is om bondgenoten pijn te doen, maar om schone technologieën snel op te schalen.

Om de geopolitieke onrust te bedaren en het milieu te helpen, zegt hij dat “je het maar beter sneller, sneller en beter kunt doen dan waar ook ter wereld en het dan kunt delen met je vrienden. Dat is wat we gaan doen.”

Ilham Kadri, CEO van het in België gevestigde chemiebedrijf Solvay SA SOLB,
-1,44%,
zegt dat de Amerikaanse wetgeving “niet de vijand is, (het) is het beste wat Europa kan overkomen.”

READ  DVIDS - Nieuws - Onderhoudsdirecteur AFSBn-Benelux geeft leiding aan team Ministerie van Defensie in Eygelshoven

Bedrijven zoals het hare hebben constante energie nodig, en ze waarschuwt dat Europa een “enorm risico op deïndustrialisatie” loopt.

Rusland sloot aardgas NG00 grotendeels af,
+0,19%
naar Europa. Energieprijzen stegen enorm, waardoor energie-intensieve industrieën zoals kunstmest en staal de productie moesten terugschroeven omdat het niet langer winstgevend was.

De Britse oppositieleider Keir Starmer zei ook dat de Amerikaanse wet niet “slechts een uitdaging” is.

Hij zegt dat het “de grootste kans is die we sinds lange tijd hebben gekregen om over te stappen, om de banen en kansen van de toekomst te pakken.”