april 25, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse journalist beschuldigd van spionage in Benin

De Nederlandse journalist Olivier van Beemen en zijn Benin-collega Flore Nobime werden vier dagen vastgehouden in Benin op verdenking van spionage, Volg het geld rapporten. Ze deden destijds onderzoek naar natuurbeschermingsorganisatie African Parks. Ze werden uiteindelijk vrijgelaten dankzij diplomatieke druk. Van Beemen werd gedeporteerd.

De twee journalisten deden in januari en februari van dit jaar onderzoek naar African Parks, gefinancierd door onder meer de Nationale Postcode Loterij en de Europese Unie. Ze reisden naar het noorden van Benin, een regio die werd getroffen door jihadistisch geweld, waar ze mensen interviewden die in de buurt van het Pendjari National Park wonen, dat wordt beheerd door African Parks.

De politie arresteerde Nobime en Van Beemen voor een “grondige identiteitscontrole” in het plaatsje Tanguieta. Ze brachten vier dagen in hechtenis door op beschuldiging van spionage. Uiteindelijk deelde de politie hen mee dat de procedure tegen hen werd stopgezet.

“De diplomatieke druk heeft gewerkt”, zegt Van Beemen tegen Follow the Money. Hij kreeg daarbij hulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse journalistenvereniging NVJ. Nobimve werd vrijgelaten. Van Beemen werd gedeporteerd.

Benin stond bekend als een West-Afrikaans democratiemodel met een hoge mate van persvrijheid. Maar het land verwordt snel tot een autoritaire staat sinds Prins Talon in 2016 aan de macht kwam.

READ  Een verhaal van 2 overstromingen: Unity's Dorothy-buurt weerspiegelt Connellsville's Dutch Bottom-ervaring