juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse Iraniërs protesteren bij de ambassade in Den Haag en in Rotterdam

Naar aanleiding van demonstraties in Den Haag op vrijdag, worden dit weekend op verschillende Nederlandse locaties protesten georganiseerd naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini in Iran. Ook staat er zaterdag een demonstratie gepland in Rotterdam vanaf 15.00 uur. Demonstranten verzamelen zich op het plein buiten Rotterdam Centraal Station. De Vereniging van Iraanse Academici demonstreert vanaf zondag op de Iraanse ambassade in Den Haag. De vereniging wil tot en met donderdag 29 september elke dag het protest bij de ambassade herhalen.

Leden van de Nederlands-Iraanse gemeenschap waren vrijdag aanwezig voor het nieuwe Tweede Kamergebouw in Den Haag. Een grote groep van meer dan honderd mensen, bestaande uit mannen, vrouwen en ook enkele kinderen, hield vrijdag Iraanse vlaggen en spandoeken vast. Ze scandeerden “ga weg, ga weg, moordenaar”, “Weg met de dictatuur. We willen geen totalitair regime in Iran. Mijn lichaam, mijn beslissing, vrouw, leven, vrijheid.” Tekst op spandoeken bevatte slogans als “de afgelopen 48 uur was er in Iran geen internet.”

Amini stierf vorige week nadat hij was gearresteerd door de zedenpolitie wegens vermeende schending van de islamitische kledingvoorschriften door het dragen van een “ongepaste hijab”. De Iraanse politie ontkent geweld te hebben gebruikt tegen Amini. Demonstranten denken dat Amini door de politie dodelijk op het hoofd is geslagen en op het station is overleden. De politie ontkende de beschuldiging en zei dat ze een natuurlijke dood stierf.

Sinds haar dood hebben duizenden mensen in tal van Iraanse steden gedemonstreerd tegen de repressie van het regime. In veel steden hebben vrouwen hun haar geknipt uit protest tegen de dood van Amini. Sommigen hebben ook hun haar geknipt bij het protest in Den Haag.

READ  Aan de top van de apocalyptische ragacore staat de Nederlandse DJ

Shirin Ghahramani verklaarde vrijdag namens de Iraans-Nederlandse gemeenschap steun en solidariteit vanuit Nederland te missen. “Mensen zijn de Iraanse regering zo zat. Vrouwen zijn het doelwit van de dictatuur in Teheran. Niet mogen fietsen bijvoorbeeld; een van de normaalste dingen van de wereld, dat is daar een issue. Mensen zijn er klaar mee . , ze willen niet meer onderdrukt worden. De Iraanse republiek pakt de protesten hard aan, maar de mensen zijn niet bang en gaan gewoon door.”

Amini was een Koerdische vrouw. Koerden uit Iran worden zaterdag vergezeld door andere Iraniërs die in Nederland wonen voor het protest in Rotterdam. “We steunen de protesten die sindsdien in heel Iran zijn gehouden en veroordelen het geweld van het regime, waarbij al meerdere mensen om het leven zijn gekomen en gewond zijn geraakt”, aldus de verklaring.

Met hun actie de komende dagen wil de Vereniging van Iraanse Academici “solidariteit tonen” met demonstranten tegen politiegeweld in Iran. Ze riepen ook “jongeren en jongeren op om te mobiliseren tegen het regime van Iran”, aldus Sultany Taied van de vereniging.