juni 19, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse gasfutures dalen naar dieptepunt in zes maanden naarmate winterboom verzacht, EU-prijsplafond afgerond

De aardgasprijzen in Europa daalden voor de zesde dag op rij, waarbij de Nederlandse gasfutures in de eerste maand rond € 85 MWh werden verhandeld, het laagste niveau in meer dan zes maanden. Het is ook de eerste keer sinds mei van dit jaar dat de benchmark onder de 90 euro zakt.

Tegelijkertijd daalden de Amerikaanse aardgasfutures voor het eerst sinds maart 2022 voor het eerst sinds maart 2022 onder $ 5 per miljoen metrische Britse thermische eenheden (MMBtu), van ongeveer $ 7 MMBtu van vorige week.

De dalende prijzen worden voornamelijk toegeschreven aan een zachtere winter waardoor de vraag naar gas afnam. De opslagfaciliteiten in Duitsland waren voor 87,2% vol, terwijl het EU-gemiddelde op 83,2% bleef, wat nog steeds hoger is dan het vijfjarige seizoensnormaal.

De vakbond had ook een record aan LNG-import en verhoogde windopwekking; in combinatie met voller dan normale voorraden, temden de reserves de bezorgdheid over tekorten.

Ondertussen hebben Amerikaanse nutsbedrijven vorige week 87 miljard kubieke voet (bcf) gas uit de opslag gehaald, wat minder is dan de marktramingen van 93 bcf en ver onder de vijfjarige gemiddelde reductie van 124 bcf. De mildere afname komt voort uit een lagere vraag naar verwarming.

De ministers van Energie van de Europese Unie hebben maandag besloten een gasprijsplafond van 180 MWh vast te stellen, dat naar verwachting op 15 februari volgend jaar ingaat. Het wordt geactiveerd als de Nederlandse TTF-futuresprijs voor aardgas gedurende drie dagen hoger is dan € 180/MWh en als de prijs van LNG hoger is dan € 35/MWh.

De daling komt na de vrees voor een gascrisis in Europa terwijl de regio zich voorbereidt op de winter. Duitsland was bezorgd dat het in het nieuwe jaar zijn toevlucht zou moeten nemen tot drastische rantsoenering, mocht het niveau van de gasopslag onder het kritieke niveau zakken.

READ  Nederlandse wetgever verwacht dat Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB) stijgen

“We zullen moeite hebben om deze winter een gasnoodsituatie te vermijden zonder ten minste 20% besparingen in particuliere huishoudens, bedrijven en industrie”, zei Klaus Mueller, hoofd van de Duitse energieregulator Bundesnetzagentur.

LEZEN: Europa’s energiecrisis: Duitsers kunnen te maken krijgen met een wintercatastrofe als ze het gasverbruik niet drastisch verminderen


Informatie voor deze briefing is gevonden via genoemde bronnen. De auteur heeft geen effecten of banden met deze organisatie. Geen aanbeveling om te kopen of te verkopen. Doe altijd aanvullend onderzoek en raadpleeg een professional voordat u een beveiliging aanschaft. De auteur heeft geen licenties.