juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse pensioengigant ABP herziet portefeuille in duurzaamheidsdrang

Nederlandse pensioengigant ABP herziet portefeuille in duurzaamheidsdrang

ABP, het grootste Nederlandse pensioenfonds met zo’n 500 miljard euro ($530 miljard) aan vermogen, verwacht een groot aantal bedrijven uit zijn portefeuille te schrappen, omdat het de investeringen wil beperken tot bedrijven die echt moeite doen om klimaatneutraal te worden. Het nieuwe beleid kan het aantal bedrijven in de portefeuille van ABP halveren, zegt investeringsdirecteur Dominique Dijkhuis tegen het FD in een vrijdag gepubliceerd interview.

“We moeten goed kijken welke bedrijven bij onze nieuwe visie passen. Bedrijven die niet kunnen of willen bijdragen aan de transitie zijn te risicovol voor ons”, aldus Dijkhuis. “We zullen in minder bedrijven investeren en we zullen grotere belangen in hen nemen.”

Dijkhuis gaf niet aan welke bedrijven niet meer in aanmerking zouden komen voor ABP, en ook niet hoe lang de revisie zou duren. Het fonds had vorig jaar al aangekondigd dat het 15 miljard euro aan investeringen in fossiele brandstoffen zou afstoten, een grote ommekeer.

Slechts enkele maanden eerder had het gezegd dat stoppen met investeringen in fossiele brandstoffen “niet de oplossing” zou zijn voor de opwarming van de aarde. Dijkhuis zei dat ABP zou eisen dat bedrijven zich ertoe verbinden om in 2050 klimaatneutraal te zijn, en daarbij ook doelen zou stellen die met de jaren strenger zouden worden.

De financiƫle sector zal niet worden uitgesloten van dit beleid, aangezien deze zich zal moeten richten op leningen voor duurzame investeringen, voegde Dijkhuis eraan toe. De eigen beleggingen van ABP zullen ook gericht zijn op duurzame projecten, aangezien het fonds rechtstreeks wil investeren in de bouw van windparken op zee.

READ  De CEO van de Nederlandse fabrikant van chipapparatuur ASML zet vraagtekens bij Amerikaanse exportregels over China - krant

($ 1 = 0,9408 euro)

(Dit verhaal is niet bewerkt door Devdiscourse-medewerkers en wordt automatisch gegenereerd op basis van een gesyndiceerde feed.)