maart 4, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse economische groei komt tot stilstand door stijgende energieprijzen – Centrale Bank

Mensen lopen op straat in de wijk Gronland in Oslo, Noorwegen, 3 juni 2017. REUTERS / Ints Kalnins

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

AMSTERDAM, 13 juni (Reuters) – De economische groei in Nederland zal het grootste deel van het jaar tot stilstand komen als de energieprijzen en de algehele inflatie stijgen als gevolg van de Russische oorlog in Oekraïne, zei De Nederlandsche Bank (DNB) maandag.

De groei van de op vier na grootste economie van de eurozone zal vertragen tot 2,8% dit jaar en 1,5% in 2023, zei de DNB, een daling van 5% in 2021, en langzamer dan de eerdere projectie van de centrale bank van 3,6% voor 2022.

De voor 2022 voorspelde headline-groei geeft ook een rooskleurig beeld, aangezien het puur een statistisch resultaat is van het sterke post-COVID-herstel eind vorig jaar, aldus DNB.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

“De groei is al tot stilstand gekomen en zal tot de laatste drie maanden van het jaar rond het nulpunt blijven”, zegt DNB-directeur Olaf Sleijpen tegen verslaggevers.

De verwachting is dat de groei eind 2022 zal aantrekken, maar alleen als de energieprijzen tegen die tijd over hun hoogtepunt zijn.

De inflatie zou in dat scenario pieken op 8,7% dit jaar en dalen tot respectievelijk 3,9% en 2,4% in 2023 en 2024.

DNB presenteerde echter ook een somberder scenario waarin Rusland de oorlog in Oekraïne voortzet tot in ieder geval eind 2023 en besluit om volgende maand alle energieleveringen aan Europa stop te zetten.

READ  Pierce Scientific Dutch Innovative Technology Venture kondigt strategisch partnerschap aan met VFA Solutions

In dat geval zou de Nederlandse economie dit jaar slechts met 0,4% groeien en in 2023 met 1,5% krimpen, terwijl de inflatie dit jaar zou oplopen tot bijna 11% en in 2023 tot 5,5%.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Reportage door Bart Meijer, redactie door Ed Osmond

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.