juli 22, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Alle drie moeten ze minimaal 25 jaar uitzitten voor de moord op de Nederlandse verslaggever

Alle drie moeten ze minimaal 25 jaar uitzitten voor de moord op de Nederlandse verslaggever

Deze foto gemaakt op 23 juni 2021 door de Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. De Vries is te zien terwijl hij spreekt op een persconferentie in Norton. Foto door Remko de Waal/ANP/AFP

Hack: Topmisdaadjournalist die de natie schokte Peter R. Een Nederlandse rechtbank heeft woensdag drie mannen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor de moord op De Vries.

Twee mannen kregen 28 jaar gevangenisstraf voor het neerschieten van De Vries en het besturen van de vluchtauto. Een ander kreeg 26 jaar cel voor zijn rol bij het plannen van de moord.

In juli 2021 werd de Vries op klaarlichte dag doodgeschoten in een drukke straat in Amsterdam, wat tot een tragedie leidde.

Volgens de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam was “de moord op Peter R. de Vries een liquidatie”.

Delano G. uit Nederland, Kamil E. uit Polen. Aanklagers eisten levenslange gevangenisstraffen voor de drie, geïdentificeerd als Christian M.

De rechtbank zei echter: “Er is geen plaats voor levenslange gevangenisstraf… omdat het om een ​​moord gaat en ze niet eerder voor dergelijke misdaden zijn veroordeeld.”

Christian M., beschouwd als de organisator van de aanslag, “zou zwaarder moeten worden gestraft dan de twee executeurs-testamentairen”, aldus de rechtbank.

Ze veroordeelden hem tot 30 jaar gevangenisstraf, maar dit werd teruggebracht tot 26 jaar omdat hij al vier jaar had uitgezeten.

De rechtbank veroordeelde de drie andere medeplichtigen tot 10 tot 14 jaar gevangenisstraf.

Twee mensen die verdacht werden van betrokkenheid bij de criminele groep werden vrijgesproken. Een negende man werd tijdens het proces vrijgesproken van medeplichtigheid, maar veroordeeld wegens drugsbezit.

READ  In 2017 werd Rusland gehackt in Nederlandse politienetwerken.

Een video waarop te zien is dat De Vries ernstig gewond raakte na de aanval, ging viraal. Om deze reden beschuldigden de aanklagers de verdachten van ‘moord met terroristisch oogmerk’.

De rechtbank oordeelde echter dat ook al zou Nederland “diep geschokt zijn door de moord… dit niet betekent dat er ook sprake is van terroristisch oogmerk”.