Nederlandse dierenartsen aangesloten bij Stichting Hulp voor Dieren uit Oekraïne hebben in totaal zo’n 300 huisdieren behandeld. Oekraïense vluchtelingen kunnen via de stichting gratis een behandeling voor hun huisdieren krijgen. Bij de organisatie zijn maar liefst 700 dierenartsen in Nederland aangesloten.
Eigenaars van gezelschapsdieren moeten normaal gesproken beschikken over de juiste papieren en het bewijs dat hun dieren verschillende vaccinaties hebben gekregen voordat het dier Nederland mag binnenkomen. “Dat kan natuurlijk niet met de oorlog in Oekraïne”, legt een woordvoerder van de stichting uit. “Maar om ziektes als hondsdolheid te voorkomen, is het belangrijk dat alle dieren uit Oekraïne naar de dierenarts gaan.”
Hondsdolheid komt in Nederland niet meer van nature voor. Het is echter nog steeds een risico voor dieren in Oekraïne. De dodelijke infectieziekte is besmettelijk en kan ook worden overgedragen op mensen die worden gebeten, gekrabd of gelikt door een besmet dier.
Dierenartsen kunnen een aangifte van 250 euro per dier indienen bij de stichting. Deze kosten zijn echter vaak lager. “We zien dat dierenartsen soms alleen de medicijnen en vaccinaties declareren, niet de consultatiekosten”, aldus de woordvoerder.
Met de ontvangen donaties betaalt de stichting dierenartskosten. Er is al zo’n 100.000 euro ontvangen. “Maar met de oplopende kosten is dat snel weer besteed.”
Dierenkliniek Rijnlaan in Utrecht is een van de klinieken die bij de stichting zijn aangesloten. Het asiel voor Oekraïners in de Jaarbeurs belde vorige week dierenarts Angela Kersseboom omdat een spaniël in shock was geraakt na zijn reis van Oekraïne naar Nederland. “Uiteindelijk bleek deze chocoladebruine hond niet in shock te zijn. Hij had wel hoge koorts, oorontstekingen en bloed in de ontlasting. Dus begonnen we een behandelplan voor hem”, zei de dokter.
“Zo’n reis kan voor veel stress zorgen”, legt Kersseboom uit. “Eerder kwam er een jongen langs met zijn pitbull die getuige was geweest van de inslag van bommen. Als je nu gewoon de radio te hard zet, wordt hij boos.” De dierenarts kan dit soort klachten niet direct verhelpen. “Er is veel rust, geduld en liefde voor nodig.”
Als de klachten aanhouden, kan begeleiding van een gedragsspecialist noodzakelijk zijn. Toch ziet Kersseboom meestal goed verzorgde, gezonde en blije dieren uit Oekraïne, die ondanks hun trauma met kwispelende staart op tafel zitten.
More Stories
Nederlandse Royals geconfronteerd met protest tijdens Caribbean Tour, zoals Kate en William
Het in Nederland gevestigde PowerField trekt € 500 miljoen naar zich toe om energiesystemen te ontwikkelen en te beheren voor een duurzame wereld
Nederlandse chipfirma ASM investeert US $ 100 mln in S. Korea voor uitbreiding van faciliteiten