juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse cannabiscafés zien handel toenemen tijdens COVID-19-epidemieën

Nederlandse cannabiscafés zien handel toenemen tijdens COVID-19-epidemieën

Ondanks de huidige corona-virusbeperkingen, terwijl de cannabishandel blijft groeien, trekken klanten massaal naar coffeeshops in Den Haag.

Of het nu is om hun angst te verlichten of de verveling van de afgelopen twee jaar te verminderen, veel kopers beweren dat hun consumptie tijdens epidemieën is toegenomen.

Toen Nederland in maart 2020 voor het eerst op slot ging, stonden er lange rijen met “wietpaniek”-scènes buiten coffeeshops, het Nederlandse woord voor cannabiscafés.

Maar hoewel de toegang tot bars, restaurants en nachtclubs ernstig beperkt was, konden coffeeshops open blijven, vaak vol.

Sinds 1976 tolereert Nederland het roken van cannabis en hasj, wiet en andere producten die in coffeeshops te koop zijn.

Er zijn ongeveer 30 zetels in Den Haag, de zetel van de Nederlandse regering.

Uit onderzoek van het onderzoeksbureau voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg Trimbos blijkt dat 90 procent van de Nederlandse cannabisgebruikers min of meer rookt sinds het begin van de infectie. Driekwart van de mensen rookt elke dag.

“Dus mensen moeten opstaan, het gaat er niet om te willen ontsnappen. Het is een manier om met alledaagse angst om te gaan”, zegt Stephen Snelders, historicus over drugsgebruik.

Vergelijkbare veranderingen in tabaks- en opiumgebruik werden waargenomen tijdens de historische pestuitbarstingen in Nederland, voegde hij eraan toe.

Gerard Schmidt, die coffeeshop Creamers in Den Haag runt, geeft toe dat “kleine hersenvakanties altijd beter zijn” tijdens de stress van een epidemie. “Er is niets mis met het hebben van een (een partnerschap) als je naar Netflix kijkt.”

De controles op het coronavirus hebben echter de beroemde, rokerige rookruimtes van veel coffeeshops leeggemaakt. “We vinden elkaar leuk, maar we geven elkaar geen joints meer”, zei Smith.

READ  Wat gebeurde er met Landguard Fort tijdens de Nederlandse invasie?

De afhaalverkoop is echter overweldigend.

“Voor de meeste coffeeshops is deze epidemie zeer effectief, ja. Mensen blijven meer thuis, ze roken meer, ze genieten meer omdat er niets aan te doen is. Dus ja, coffeeshops deden het heel goed”, voegde hij eraan toe.

Carmelida, eigenaresse van No Limit Coffeeshop in Den Haag, lacht: “COVID is goed voor ons.

“Coffeeshops zijn de enige industrie die blij is met COVID”, vervolgde hij.

No Limit Coffeeshop heeft het aantal klanten tijdens epidemieën verhoogd van 300 naar 350 per dag naar 500.