september 17, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse burgemeesters waren tegen de harde vergrendelingsmaatregelen

Nederlandse burgemeesters waren tegen de harde vergrendelingsmaatregelen

Strenge vergrendelingsoperaties in Nederland hebben een groep van 30 burgemeesters ertoe aangezet om druk uit te oefenen op de rijksoverheid om de beperkingen te versoepelen.

In een open brief die donderdag (20 januari) in de Volkskrant is verschenen, schrijven ze dat de rijksoverheid alle andere zaken en belangen in de samenleving heeft veranderd om het besmettingspercentage laag te houden en dat een langetermijnperspectief nodig is.

“Het is acceptabel voor een korte tijd, maar niet na twee jaar”, zeiden ze.

Sinds december zorgt de zeer besmettelijke Omigran-variant voor recordhoge besmettingspercentages, waarbij Nederland stevig op slot zit.

In verschillende landen in Europa zijn Govt-19-infecties gemeld, waarbij Duitsland, Frankrijk en Italië dinsdag bijna 800.000 gevallen registreerden.

Maar de beperkingen lijken steeds minder effectief te zijn, en omdat Omicron minder risicovol lijkt, hebben de meeste EU-lidstaten besloten om grote delen van de economie op zijn minst enigszins open te houden.

Niet zo in Nederland, dat een van de strengste regeringsregimes ter wereld is.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde deze week 42.000 gevallen.

Maar het aantal overheidspatiënten in ziekenhuizen is gedaald tot minder dan 1.200, van 2.850 in december.

Vorige week mochten enkele winkels weer open, maar waren bars, restaurants, musea en culturele centra in Nederland gesloten.

Sommige musea zijn deze week heropend als studio’s van yoga of kappers uit protest.

Een toonaangevend centrum voor publiek debat in Amsterdam heeft zich geregistreerd als religieuze gemeenschap, vrijgesteld van strikte beperkingen.

“Gemeenteadvocaten maken nu overuren om te bepalen of een kapsalon in een museum of een kapsalon in een theater moet worden toegestaan ​​of verboden op grond van de Nationale Noodwet”, schreef de burgemeester.

READ  Apple verlaagt commissie van 30% naar 27% om te voldoen aan Nederlandse antitrustbevel

Onder de ondertekenaars bevinden zich alle burgemeesters van de top 10 grote steden, waaronder de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema.

Ze schreven dat de meesten van hen kabinetsactiviteiten zouden blijven uitvoeren, maar vroegen het kabinet om restaurants, bars en culturele instellingen te voorzien met het oog op heropening.

“We willen geen verdere chaos bevorderen, noch willen we de situatie verergeren door de ene industrie ongelijker te ondersteunen dan de andere”, zeiden ze.

Maar ze waarschuwden burgers en leiders voor wat ze beschreven als een “repressieve” heersende stijl van confrontatie met elkaar.

Ze riepen de regering ook op een dwingende afweging te maken tussen de gezondheidseffecten en het ‘persoonlijke leven van de mensen en de sociale en economische structuur van de gemeenschap’.