april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse boeren protesteren tegen plan om stikstofvervuiling tegen te gaan

AMSTERDAM, 22 juni (Reuters) – Duizenden boeren verzamelden zich woensdag in een dorp nabij het centrum van Nederland om te protesteren tegen een regeringsplan om de stikstofvervuiling te beteugelen, velen komen met tractoren uit alle hoeken van het land en grauwend verkeer.

Het protest in Stroe, 70 kilometer ten oosten van Amsterdam, volgt op de invoering vorige week van doelstellingen om de vervuiling door schadelijke stikstofverbindingen in sommige gebieden tegen 2030 met wel 70% te verminderen – de laatste poging om een ​​probleem op te lossen dat het land al jaren teistert . Lees verder

Vermindering van de uitstoot van stikstofoxiden uit mest van landbouwhuisdieren en gebruik van ammoniak voor bemesting is nodig, stelt het kabinet. Stikstofoxiden in de atmosfeer helpen bij het vormen van zure regen, terwijl kunstmest die in meren wordt gewassen, algenbloei kan veroorzaken die het zeeleven doodt.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Boeren beweren dat de doelen slecht bedacht en oneerlijk zijn. Ze zullen naar verwachting leiden tot een vermindering van de Nederlandse veestapel met 30%, met effecten meer geconcentreerd in landbouwgebieden die grenzen aan natuurgebieden.

“Deze reducties zijn zo ernstig dat die plattelandsgemeenschappen economisch totaal verwoest zullen worden, en dat is de reden dat onze boeren vandaag naar Stroe gaan”, zegt Sander van Diepen, een woordvoerder van landbouworganisatie LTO.

Hij zei dat de industrie reducties steunde die gelijkmatig over het land zouden worden verdeeld en die ook offers zouden vergen van de transport- en bouwsector. Ze dragen ook bij aan de uitstoot van stikstofoxiden.

READ  'Let's go for it': Bradford's Dutch Treats onder nieuwe eigenaar

Nederland is een van ’s werelds grootste landbouwexporteurs. Door intensieve veehouderij van koeien, varkens en andere dieren in het dichtbevolkte land is het de grootste uitstoter van de stoffen in Europa geworden.

De doelstellingen van de regering waren bedoeld om te voldoen aan uitspraken van het Europese Hof van Justitie in 2018 en in 2019 van de Raad van State waarin werd vastgesteld dat het Nederlandse beleid het al lang bestaande probleem niet had opgelost.

In 2020 heeft de overheid een nationale snelheidslimiet van 100 kilometer per uur ingevoerd in een poging de uitstoot te verminderen. Bouwprojecten lopen nu routinematig vertraging op vanwege problemen met het verkrijgen van vergunningen voor de emissie van stikstofverbindingen.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Toby Sterling; Bewerking door Bradley Perrett

Onze normen: De Thomson Reuters Trust-principes.