juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse bloementelers besparen kosten door koeienpoep te gebruiken in plaats van gas te kopen

Nederlandse bloementelers besparen kosten door koeienpoep te gebruiken in plaats van gas te kopen

Tussen landbouwdieren en groeiende bloemen, de Nederland heeft een hoge stikstofuitstoot.

Terwijl de overheid op zoek is naar grootschalige wetgevingsoplossingenzou een deel van het antwoord een oud, beproefd recept kunnen zijn: stikstof uit dierlijke mest gebruiken in tuinbouwkassen.

Zo raken boeren hun overtollige stikstof kwijt en gebruiken tuinders minder gas.

Wouter Duijvesteijn, een chrysantenteler in Hoek van Holland, is al een pionier in deze techniek. Zijn bloemen bij de Beyond Chrysanthemum kinderkamer eet nu een week dit nieuwe recept en hij is nu al onder de indruk van de resultaten.

“Je ziet hoe gezond ze eruit zien. Ik kan niet zeggen dat ze glimlachen, maar ik weet dat ze het naar hun zin hebben”, grapt hij.

Waarom hebben planten stikstof nodig?

Stikstof is een essentiële voedingsstof voor planten, omdat het de groei en fotosynthese bevordert. Hoewel te veel ervan ook planten negatief kan beïnvloeden.

Tot voor kort kocht bloemenkweker Duijvesteijn industriële stikstof, gemaakt van natuurlijk gas, voor zijn miljoenen chrysanten. Maar vanwege de hoge gasprijzen, zocht hij een goedkoper alternatief. En het helpt ook de planeet.

Stikstof komt voor in de urine van koeien, kippen en varkens. Melkveehouders en varkenshouders hebben een overvloed aan stikstof die schadelijk kan zijn voor het milieu.

Door over te schakelen op ‘koestikstof’ zouden bloementelers niet alleen boeren helpen om hun overschot kwijt te raken, maar zouden ze de totale hoeveelheid stikstof verminderen en geld besparen.

Bekijk de video hierboven om meer te weten te komen over het hergebruik van koemest.

READ  Grotendeels feestelijk in Nederlandse steden nadat Marokko Portugal ten val brengt; De oproerpolitie grijpt in in Den Haag