april 13, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse bedrijven slaan handen ineen om commerciële kwantumcomputers te leveren – bits & chips

12:19

Zes Nederlandse bedrijven werken samen aan de ontwikkeling van commerciële kwantumcomputers. Elk van de deelnemers aan de Impac Federation richt zich op een individueel onderdeel. Samen vormen de elementen een meetbaar kwantumsysteem. Het project bevindt zich momenteel in de ontwerpfase; De installatie en het testen van de eerste noise intermediate scale quantum (NISQ)-systemen is gepland voor november.

Krediet: Quantum

Grote bedrijven als IBM en Google maken ook kwantumcomputers, maar hun primaire doel is om zoveel mogelijk computerkracht te realiseren. Ze doen dit echter met componenten die niet specifiek zijn ontwikkeld voor kwantumtechnologie. Dit zal een tijdje werken, maar uiteindelijk zal de schaallimiet worden bereikt. Impact, gezamenlijk gefinancierd door de metropoolregio Rotterdam-Den Haag en Quantum Delta NL, richt zich op het verbeteren van componenten voor kwantumtechnologie en het aanpassen ervan aan grootschalige systemen.

Q&A (Quantum Algorithms and Software), Orange QS (Quantum Device and Control Software), QBlox (Quantum Control Hardware), Delft Circuits (Cryogenic Coupling), Quantum (Quantum Processors) en Demcon (Computer). De meesten van hen zijn Delftsgericht en hopen van dit gebied de ‘one-stop-shop’ voor kwantumhardware ter wereld te maken.

Quantum heeft de lancering aangekondigd van de 5-quid sopraan, ’s werelds eerste commercieel verkrijgbare kwantumprocessor (QPU) op basis van supergeleidende technologie. Het Delftse bedrijf heeft een investering van 6 650.000 ontvangen van Proof-of-Concept Fund Unique, Investment Fund Forward.one en Angel Investors. Met investeringen van Rabobank en Quantum Delta NL haalt het bedrijf ruim மில்லியன் 1 miljoen binnen, dankzij een regionale en Europese subsidie.

READ  Dutch End Wales' World Cup Party met 2-1 overwinning