juli 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Vertrouwen in Nederlandse koning gekwetst door pandemische vakantie, feest

Vertrouwen in Nederlandse koning gekwetst door pandemische vakantie, feest

Het vertrouwen in Willem-Alexander als koning bleef dalen na een flinke dip vorig jaar. Minder dan de helft (47%) van de Nederlanders heeft vertrouwen in zijn functioneren en minder dan de helft is tevreden met de manier waarop hij de afgelopen jaren heeft geregeerd, aldus de NOS Koningsdag-enquête voor 2022uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ipsos.

Respondenten gaven de schuld aan “verkeerde keuzes” die de koning maakte voor het afnemende vertrouwen. Velen noemden de vakantie van de koninklijke familie in Griekenland en een verjaardagsfeestje voor prinses Amalia toen de rest van Nederland in lockdown was. Ook de subsidieproblematiek bij natuurgebied Het Loo, dat de Koning jaarlijks sluit voor publiek, vermoedelijk om te gaan jagen, is voor velen een ergernis.

Het afnemende vertrouwen in Willem-Alexander zie je ook terug in de score die hij krijgt: een 6,7 op tien. Nog steeds meer dan een voldoende maar beduidend lager dan de 7,7 die hij in 2020 kreeg. Inwoners van Nederland ervaren de koning als minder meelevend, minder betrokken en minder menselijk dan in voorgaande jaren.

De waardering voor Koningin Maxima bleef met een 7,6 gelijk aan vorig jaar maar nog altijd lager dan de 8,0 die ze in 2020 en de jaren daarvoor kreeg. Bijna 70 procent van de Nederlanders is tevreden met haar functioneren in haar rol naast het staatshoofd.

De steun voor de monarchie bleef met 58 procent gelijk aan vorig jaar. Maar dat is veel lager dan de bijna 75 procent steun die de monarchie in 2020 had. Net als vorig jaar vindt een kwart van de Nederlanders een republiekregering passender voor Nederland. Opvallend is dat de steun voor een republiek geleidelijk groeit in de 55-plussers, die van oudsher vooral de monarchie steunden.

READ  De fracas in Qatar: Argentinië brengt Nederlandse duivels tot het bittere eind | WK 2022

Ruim 40 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen dat de monarchie te veel kost. Bijna 70 procent vindt dat de Royals meer open zouden moeten zijn over de besteding van het geld dat ze ontvangen.