juni 14, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse bedrijven lanceren Justice Focused Impact Fund

READ  Gelikte Hollandse schotel Black Sticks brute reality check op WK hockey heren
-->

Twee Nederlandse bedrijven hebben gelanceerd wat volgens hen het eerste investeringsfonds is dat zich richt op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 16 van de VN: gelijke toegang tot de rechter.

Het Nederlandse investeringsadviesbureau FOUNT en het Haags Instituut voor Rechtsinnovatie (HIIL) kondigden eerder deze maand een strategisch partnerschap aan voor de lancering van het Innovating Justice Fund, dat tot doel heeft de rechtvaardigheidskloof te verkleinen.

De twee organisaties zeiden dat hun fonds een “Eerste van zijn soort” product gericht op het aanpakken van gelijke toegang tot de rechter. Ze stelden dat jaarlijks ongeveer een miljard mensen worden getroffen door de rechtskloof.

De investeringen van de portefeuille zullen financiering en technische bijstand verschaffen aan startende ondernemingen in een vroeg stadium die op duurzame wijze innovatieve justitiële diensten leveren in opkomende markten.

Het Innovating Justice Fund wil aantonen dat het mogelijk is voor beginnende justitiebedrijven om groei te ervaren, waardoor het mogelijk wordt om op grote schaal te investeren in het leveren van mensgerichte justitiële diensten.

In aanmerking komende portefeuillebedrijven moeten een meetbare bijdrage aan deze missie kunnen aantonen.

Door het partnerschap zal HIIL expertise in de justitiële sector, een sterke aanwezigheid in het justitie-ecosysteem en een pijplijn van ondernemingen bieden via zijn Justice Accelerator-platform voor start-ups. FOUNT brengt uitgebreide beleggingsexpertise in ontwikkelingslanden en beheert impactstrategieën.

Het fonds richt zich primair op het opzetten van een geïntegreerde aanpak om SDG 16 (gelijke toegang tot de rechter voor iedereen) aan te pakken. Het beoogt echter ook SDG 5 (gendergelijkheid), SDG 8 (waardig werk en economische groei) en SDG 10 (minder ongelijkheid) aan te pakken.

READ  Sask. Overheid beschermt bossen tegen iepziekte - DiscoverHuboldt.com

De Nederlandse overheid heeft startkapitaal verstrekt aan het fonds, dat zich richt op een initiële fondsenwerving van € 10 miljoen ($ 10,4 miljoen).