juni 20, 2024

De Nieuwe Loosduinse Krant

Wij zijn de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Nederlandse autoriteiten identificeren illegale Chinese politiebureaus die in Nederland actief zijn

De Chinese overheid heeft in Nederland twee illegale ‘politiebureaus’ opgezet die volgens Nederlandse media worden gebruikt om haar burgers in het buitenland te controleren.

De kantoren, die de Chinezen ‘overzeese tankstations’ noemden, waren actief in Rotterdam en Amsterdam, waarbij de laatste in 2018 werd geopend, volgens een gezamenlijk rapport van RTL Nieuws en Follow the Money.

“Deze instanties zijn illegaal”, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in een verklaring. “We gaan onderzoeken wat ze hier precies doen en nemen dan passende maatregelen.”

Watchdog-groep Safeguard Defenders meldde vorige maand dat er ook een station is in New York City en drie in Canada.

Volgens rapporten worden ze gebruikt om de Chinese Communistische Partij te helpen door criminele activiteiten in het buitenland aan te pakken waarbij Chinese staatsburgers betrokken zijn.

De stations zijn opgezet onder het mom van het helpen van administratieve taken – zoals het verlengen van rijbewijzen en het melden van wijzigingen in de burgerlijke stand – maar beschuldigde dissident Wang Jingyu vertelde RTL Nieuws dat de stations door Chinese autoriteiten zijn gebruikt om hem internationaal te stalken.


ZIE OOK: Nieuwe Britse premier belooft Chinese communistische dreigementen tegen te gaan


Iemand die beweerde op het station in Rotterdam te werken, belde dhr. Wang eerder dit jaar en drong er bij hem op aan terug te keren naar China, waar een arrestatiebevel loopt. Hij vertelde aan RTL dat deze persoon hem had gezegd ‘aan mijn ouders te denken’.

Hij zei dat iemand hem een ​​foto van een pistool had gestuurd met de boodschap: “Ik ga je vermoorden.” Hij ontving het in juni nadat hij had gedemonstreerd voor de Chinese ambassade, zei hij.

READ  De Franse en Nederlandse marines hebben met succes gezamenlijk toezicht gehouden op de marinesamenwerking

Er zijn ook meerdere bommeldingen op zijn naam gedaan die de politie ertoe hebben aangezet zijn huis binnen te vallen.

De Chinese ambassade laat aan RTL weten niet op de hoogte te zijn van het bestaan ​​van de politiebureaus. De outlet citeert echter Chinese media-aandacht die berichtten over een hoge ambassadefunctionaris die betrokken was bij discussies over de opening van het Amsterdamse station.

Nederlandse media meldden dat de man die het Amsterdamse station runt een voormalige politieagent in China was. De man aan het hoofd van het station Rotterdam is een voormalig militair in het Chinese leger. Andere stafleden op de stations zijn vrijwilligers die de partijvisie van de CCP innemen.

In het rapport van Safeguard Defenders zeiden ze dat de Chinese autoriteiten beweerden dat 230.000 Chinese staatsburgers tussen april 2021 en juli 2022 met succes zijn “overgehaald om terug te keren” naar China om daar strafrechtelijk vervolgd te worden.

Deze “overtuigingen” omvatten meestal het intimideren of opsluiten van familieleden totdat de beschuldigde dissident naar huis terugkeert.